Κυριακή, 12 Ιουλίου, 2020

Την όρεξη για ελληνικό χρέος βολιδοσκοπεί ο Τσακαλώτος στο Λονδίνο

Να επιτύχει με τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα εκεί που απέτυχε με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης θα επιδιώξει σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή στο Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός επιθυμεί να σφυγμομετρήσει στην πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας τους επενδυτές και τη διάθεση τους να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά ομολόγων.

Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων μετά την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου έχει οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση να εξετάζει τα υπέρ και τα κατά μιας δοκιμαστικής έκδοσης πενταετούς ομολόγου με συντονιστή τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο του Δημοσίου την Rothschild.

Ανεξάρτητα εάν η έκδοση αυτή θα γίνει τον Ιούλιο – όπως αναφέρουν στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ που δεν σχετίζονται με το οικονομικό επιτελείο – ή το Νοέμβριο, όπως αναφέρουν άλλες πηγές, επιδίωξη είναι το επιτόκιο της έκδοσης να είναι χαμηλότερο από αυτό των δύο εκδόσεων του 2014.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Απριλίου του 2014 το Δημόσιο δανείστηκε με πενταετές ομόλογο 3 δισ. ευρώ με ετήσιο κουπόνι 4,75%, ενώ στις 10 Ιουλίου του 2014 με τριετές ομόλογο αντλήθηκε 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,5%.

Η μεγάλη επιτυχία που σημείωσε την Τρίτη η Κύπρος, δανειζόμενη με ομόλογο επταετούς διάρκειας 850 εκατ. ευρώ με απόδοση 2,8%, δείχνει πως ακόμη και μια χώρα που δεν μετέχει στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να καταστεί θελκτική για τους επενδυτές εφόσον έχει πείσει για τις προοπτικές της οικονομίας της και τη μεταρρυθμιστική της βούληση.

Τα εν λόγω 850 εκατ. ευρώ που άντλησε η Κύπρος θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή τριών παλαιότερων ομολόγων που έληγαν το 2019 και το 2020 και έφεραν απόδοση κοντά στο 5%. Η εξέλιξη αυτή από μόνη της θα καταστήσει το προφίλ του κυπριακού χρέους ακόμη πιο ευνοϊκό για τους επενδυτές.

Η απόδοση των δεκαετών κυπριακών ομολόγων κινείται στο 2,9% σήμερα, τη στιγμή που η απόδοση των αντίστοιχων ελληνικών ομολόγων βρίσκεται στο 5,59%.

Να τονιστεί πως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος έχει καταρτίσει σχέδια για τον τρόπο που θα επιχειρηθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές. Το κυρίαρχο σχέδιο προβλέπει την ανταλλαγή του πενταετούς ομολόγου που εκδόθηκε το 2014 και λήγει τον Απρίλιο του 2019 με ένα νέο πενταετές ομόλογο. Από τις 16 Ιουνίου έως σήμερα η απόδοση του εν λόγω ομολόγου μειώθηκε από το 5% στο 4,1%, αν και ο τζίρος των συναλλαγών στο συγκεκριμένο χρεόγραφο δεν είναι υψηλός.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By