Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2020

To 2016, είναι η πιο θερμή χρονιά για τον πλανήτη

Το 2016 θα σπάσει νέο ρεκόρ ζέστης, καθώς η μέση θερμοκρασία του πλανήτη είναι κατά τη φετινή χρονιά περίπου 1,2 βαθμό Κελσίου υψηλότερη από την προβιομηχανική εποχή, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

Εάν η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί, ο 21ος αιώνας θα έχει 16 από τα 17 πιο ζεστά χρόνια που έχουν καταγραφεί από τότε που υπάρχουν σχετικά αρχεία» στα τέλη του 19ου αιώνα, σύμφωνα με τον WMO, που εξαρτάται από τον ΟΗΕ.

«Όλα μοιάζει να δείχνουν πως το 2016 θα είναι η πιο ζεστή χρονιά» με μέση θερμοκρασία «υψηλότερη από το ρεκόρ που καταγράφηκε το 2015», διευκρινίζει ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP22).

Πέρα από την παγκόσμια θερμοκρασία, άλλοι δείκτες της κλιματικής αλλαγής εμφανίζουν κι αυτοί τιμές ρεκόρ, προειδοποιεί ο θεσμός.

Η συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα των κύριων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου φθάνει σε άνευ προηγουμένου επίπεδα, οι αιώνιοι πάγοι στην Αρκτική έχουν εξασθενήσει και το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας είναι «πολύ έντονο».

Το 2016, οι αιώνιοι πάγοι της Αρκτικής ήταν οι δεύτεροι πιο περιορισμένοι που έχουν καταγραφεί (4,14 εκατ. τ.χλμ. τον Σεπτέμβριο) μετά από εκείνους του 2012.

Ο WMO θα εκδώσει στις αρχές του 2017 την τελική εκδοχή της έκθεσης για το κλίμα κατά το 2016.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By