Σάββατο, 4 Ιουλίου, 2020

Το αντίδοτο της N26 στα «τσουχτερά» ΑΤΜ της Ελλάδας

Η Ν26 εφαρμόζει τον κανόνα των «πέντε δωρεάν αναλήψεων τον μήνα», τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες 24 ευρωπαϊκές χώρες όπου έχει παρουσία.

Από τις υψηλότερες χρεώσεις εφαρμόζουν οι ελληνικές τράπεζες στις καθημερινές συναλλαγές, όπως οι αναλήψεις στα ΑΤΜ άλλης τράπεζας, επισημαίνει ο Σαρούνας Λεγκέκας, γενικός διευθυντής της N26, υπεύθυνος για 18 ευρωπαϊκές αγορές.

Σε δηλώσεις που παραχώρησε στο insider.gr, ο κ. Λεγκέκας δηλώνει έκπληκτος για την προμήθεια άνω των 3 ευρώ που χρεώνονται οι κάτοχοι ξένων καρτών για κάθε ανάληψη από ελληνικό ΑΤΜ. «Και εμείς είμαστε αδειοδοτημένη (γερμανική) τράπεζα αλλά δεν χρεώνουμε τέτοιες προμήθειες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πρόκειται, βέβαια, για αμιγώς ψηφιακή τράπεζα που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2016 ουσιαστικά και προσφέρει αμιγώς ηλεκτρονικές υπηρεσίες. «Δεν έχουμε ΑΤΜ, ούτε καταστήματα, είμαστε η Netflix του τραπεζικού κλάδου», τονίζει ο ίδιος.

Όσον αφορά στην τιμολογιακή πολιτική, η Ν26 εφαρμόζει τον κανόνα των «πέντε δωρεάν αναλήψεων τον μήνα», τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες 24 ευρωπαϊκές χώρες όπου έχει παρουσία. Αυτό σημαίνει ότι απορροφά το κόστος των αναλήψεων προκειμένου να διευκολύνει τους πελάτες της να χρησιμοποιούν το δίκτυο των ΑΤΜ σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα και αν βρεθούν.

Ένα διαφορετικό μοντέλο έχει υιοθετήσει, ωστόσο, στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου «πάτησε πόδι» τον περασμένο Σεπτέμβριο. Όπως εξηγεί ο κ. Λεγκέκας, η Ν26 έχει συνάψει συμφωνία με το δίκτυο ΑΤΜ Cardtronics προκειμένου οι χρήστες των καρτών της γερμανικής τράπεζας να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε 15.000 ΑΤΜ στις ΗΠΑ. Στην ερώτηση εάν εξετάζουν ένα τέτοιο μοντέλο συνεργασίας και στην Ελλάδα, η απάντηση είναι καταφατική: «Είναι κάτι που το εξετάζουμε», δήλωσε ο ίδιος.

Ως προς την τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών στην περιφέρεια της ευθύνης του, ο ίδιος εξηγεί ότι εφαρμόζονται διαφορετικά μοντέλα σε κάθε χώρα. Αυτό που είναι σίγουρο, πάντως, είναι ότι στις χώρες της Σκανδιναβίας αλλά και στο Λουξεμβούργο-Βέλγιο, οι τραπεζικές προμήθειες παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα -όπως άλλωστε και η χρήση μετρητών.

Αυτό που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα είναι οι τραπεζικές χρεώσεις να αυξάνονται «επικίνδυνα» στις χώρες τους ευρωπαϊκού Νότου -ενδεχομένως και ως αντίδοτο στη σφοδρή οικονομική και τραπεζική κρίση των τελευταίων ετών, αλλά και λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης που αποφέρει έσοδα στις τράπεζες με αυτόν τον τρόπο.

«Δεν θεωρούμε ότι οι πελάτες μιας τράπεζας πρέπει να χρεώνονται για όλα, ένα βασικό πακέτο υπηρεσιών πρέπει να παρέχεται δωρεάν, όπως είναι η αλλαγή PIN και η έκδοση κάρτας, για παράδειγμα», υπογραμμίζει ο κ. Λεγκέκας. Ο αρμόδιος της Ν26 για την ελληνική αγορά δηλώνει, τέλος, ενθουσιασμένος με την ανταπόκριση των Ελλήνων στην ψηφιακή τραπεζική και προϊδεάζει για νέα προϊόντα και υπηρεσίες που ετοιμάζεται να φέρει η γερμανική challenger banks στη χώρα μας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By