Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2020

Το δίλημμα Τσίπρα για το Οικονομίας: Δραγασάκης ή Χαρίτσης;

Εντονο παρασκήνιο για τον διάδοχο του κ. Παπαδημητρίου στο υπ. Οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δίλημμα του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να είναι ανάμεσα στον Αλέξη Χαρίτση και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο γραφείο του στο Μαξίμου, εξετάζοντας όλα τα σενάρια και τις δυνατότητες προκειμένου να προχωρήσει σε έναν προαναγγελθέντα, ουσιαστικά, ανασχηματισμό, μετά την απομάκρυνση της Ράνιας Αντωνοπούλου και την παραίτηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Τα τηλέφωνα έχουν «ανάψει», οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν καθώς είναι ώρα των τελευταίων σκέψεων για τις όποιες αλλαγές.

Δραγασάκης ή Χαρίτσης;

Τρία είναι μέχρι στιγμής τα βασικά στοιχεία του ρεπορτάζ. Το πρώτο είναι πως όπως όλα δείχνουν ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προχωρήσει σε έναν πολύ περιορισμένο ανασχηματισμό, καθώς δεν μπορεί να διακινδυνεύσει μεγάλες αλλαγές σε μια περίοδο που είναι διαπραγμάτευση και εθνικά θέματα είναι ανοιχτά. Βασική σκέψη, λοιπόν, του πρωθυπουργού είναι να γίνει ένας διορθωτικός και όχι μείζων ανασχηματισμός, με στόχο να μην ανατραπούν για την ώρα και οι υπάρχουσες ισορροπίες στο κυβερνητικό σχήμα.

Το δεύτερο στοιχείο δεν είναι άλλο από τον μεγάλο «γρίφο», το ποιος δηλαδή θα αντικαταστήσει τον αποχωρήσαντα υπουργό κ. Παπαδημητρίου στο υπουργείο Οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Το θέμα προφανώς δεν έχει κλείσει ακόμη, ενώ νωρίτερα κυκλοφόρησαν και άλλα ονόματα για τη συγκεκριμένη θέση. Δυνατά παίζει τις τελευταίες ώρες και το όνομα του Αλέξη Χαρίτση.

Το τρίτο στοιχείο είναι πως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής κ. Μουζάλας θα απομακρυνθεί από το υπουργικό σχήμα και μάλιστα κοινή συναινέσει.

Πώς τα επιδόματα «έκαψαν» το «ατού» του ανασχηματισμού

«Ορισμένες φορές η ζωή φέρνει τα πράγματα διαφορετικά απ” ό,τι τα σχεδιάζουμε». Αυτό φέρεται να είπε μέσω sms ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρώην υπουργό Οικονομίας, όταν ο τελευταίος του γνωστοποίησε τη πρόθεσή του να παραιτηθεί μετά το σάλο αντιδράσεων για το επίδομα ενοικίου της συζύγου του.

Κάτι αντίστοιχο φαίνεται πως ισχύει και για τον ανασχηματισμό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας όλη την προηγούμενη περίοδο, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί ήταν να μην γίνει -τουλάχιστον στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο- ανασχηματισμός.

Το σκεπτικό ήταν πως δεδομένου ότι η τέταρτη αξιολόγηση βρίσκεται στην αρχή της και το Σκοπιανό σε διαπραγματευτικά κρίσιμη καμπή, δεν θα μπορούσε να γίνει μια δομική αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα. Σύμφωνα με την ίδια γραμμή σκέψης, θα ήταν καλύτερο να πραγματοποιηθεί ένας μεγάλος ανασχηματισμός προς τα τέλη του καλοκαιριού, όταν η χώρα θα οδεύει προς την έξοδο από τα μνημόνια. Μια τέτοια κίνηση, εκτιμούσαν στο Μαξίμου, θα μπορούσε να δώσει μια αίσθηση ανανέωσης και να δώσει ένα σήμα αλλαγής σελίδας.

Ούτε η παραίτηση Ζουράρι, ούτε τα έντονα παράπονα που υπήρχαν προς συγκεκριμένους υπουργούς εμφανίστηκαν ικανά να ανατρέψουν αυτόν τον σχεδιασμό. Όπως, όμως, είναι προφανές τα πράγματα άλλαξαν με την υπόθεση Αντωνοπούλου που οδήγησε στην απομάκρυνση από το υπουργικό δύο πρωτοκλασάτων υπουργών.

By