Πέμπτη, 28 Μαΐου, 2020

Το ΠΑΣΟΚ ζητά στοιχεία για την δημοσκόπηση «φάντασμα» της Bild

Επιστολή του Θ. Παπαθεοδώρου Γραμματέα του Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ στην εφημερίδα Bild

pasok

Με επιστολή του το ΠΑΣΟΚ ζητά περαιτέρω στοιχεία για την δημοσκόπηση «φάντασμα» που δημοσίευσε η γερμανική Bild και δείχνει μεταξύ άλλων καθίζηση των ποσοστών της προέδρου του κόμματος, Φώφης Γεννηματά.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα έχει σήμερα ποσοστό που δεν ξεπερνά το 28%. Στις τελευταίες εκλογές, τον Ιανουάριο του 2015, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ανερχόταν στο 36%.

Η δεύτερη ισχυρότερη εκλογική δύναμη, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, παίρνει ποσοστό 25%.

Όπως αναφέρει η Bild το κόμμα «Λαϊκή Ενότητα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη παίρνει ποσοστό 8%.

Παράλληλα, κάνει λόγο για ποσοστό-έκπληξη που εμφανίζει το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, Ένωση Κεντρώων.

Ωστόσο, δε διευκρινίζεται ποιο είναι το ποσοστό που δείχνει να λαμβάνει ο κ. Λεβέντης σε αυτή τη δημοσκόπηση.

Επιπλέον σημειώνεται ότι οι ΑΝΕΛ και το ΠΑΣΟΚ παλεύουν για να πιάσουν το όριο του 3% και να μπουν στη Βουλή. Αναφέρεται συγκεκριμένα πως «δεν είναι σίγουροι», ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων κυμαίνεται στο 8,5%.

Η επιστολή του ΠΑΣΟΚ στην Bild

Επιστολή Θ. Παπαθεοδώρου Γραμματέα του Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ στην εφημερίδα Bild

Προς
το Διευθυντή της εφημερίδας BILD
Αθήνα, 26 Αυγούστου 2015
κ. Διευθυντά,
Στην εφημερίδα σας, στο φύλλο της 24ης Αυγούστου, υπάρχει δημοσίευμα σχετικά με τις Βουλευτικές Εκλογές στην Ελλάδα. Αναφέρεται σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε καθώς και σε ποσοστά Κομμάτων. Οι πληροφορίες του δημοσιεύματος είναι εντέχνως αόριστες, γενικόλογες και ανεπαρκείς, ενώ δεν υπάρχει τεκμηριωμένη αναφορά στην ταυτότητα της δημοσκόπησης.
Η σκοπιμότητα του δημοσιεύματος είναι εμφανής και έχει στόχο να επηρεαστεί η κοινή γνώμη στην Ελλάδα. Είναι όμως γεγονός ότι, για λόγους ουσιαστικούς και μεθοδολογικούς, στα μέσα Αυγούστου δεν γίνονται δημοσκοπικές έρευνες καθώς τα αποτελέσματα δεν μπορεί να είναι αξιόπιστα και επιστημονικά τεκμηριωμένα.
Για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας, πολιτικής ηθικής και αλήθειας, η εφημερίδα σας οφείλει να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της επίμαχης δημοσκόπησης.
Έχει χρέος να ανακοινώσει το όνομα της δημοσκοπικής εταιρείας, το χρόνο διεξαγωγής της έρευνας, την επιστημονική μεθοδολογία, το δείγμα, καθώς και τον εντολέα της έρευνας.
Αν η εφημερίδα σας δεν παραθέσει αυτά τα συγκεκριμένα στοιχεία, τότε θα αποδειχθεί ότι η BILD δημοσίευσε μια προκατασκευασμένη ή πλαστή έρευνα, μια «Έρευνα Φάντασμα».
Σε προεκλογική περίοδο όπως και σε κάθε άλλη, ο σεβασμός στους κανόνες δεοντολογίας, στην αξιοπιστία της έρευνας και της ενημέρωσης αποτελούν βασικά και θεμελιώδη στοιχεία της δημοσιογραφίας. Η παραβίασή τους οδηγεί στην σκόπιμη παραπληροφόρηση και στην καθοδήγηση της κοινής γνώμης. Για τους παραπάνω λόγους σας ζητώ να μου απαντήσετε σχετικά.
Με εκτίμηση
Θεόδωρος Παπαθεοδώρου
Γραμματέας Τομέα Επικοινωνίας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By