Πέμπτη, 9 Ιουλίου, 2020

Τουρκολιάς: Διάθεση 5 δισ. ευρώ στην οικονομία το 2015

«Πρόκειται για φιλόδοξο στόχο αλλά εφικτό»

tourkolias

Είναι θέμα χρόνου να επανακάμψει η υγιής ζήτηση για πιστώσεις ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς στο πλαίσιο ομιλίας του στην Καλαμάτα.

Ο επικεφαλής του ομίλου της ΕΤΕ αναφέρθηκε στα εντυπωσιακά επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας με κυρίαρχο το πρωτογενές πλεόνασμα. «Επιτεύχθηκε ένα χρόνο νωρίτερα εν μέσω ύφεσης και χάριν των θυσιών του ελληνικού λαού, γεγονός που δεν πρέπει να παραβλέπεται, κυρίως από τους εταίρους, που συχνά μας αμφισβήτησαν», τόνισε ο κ. Τουρκολιάς στέλνοντας μήνυμα προς την τρόικα ενώ ανέφερε ότι προτεραιότητα πλέον αποτελεί η άρση των αδικιών.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις διακυμάνσεις του τελευταίου τριμήνου, τις οποίες χαρακτήρισε χρήσιμες καθώς «υπενθυμίζουν ότι οι προκλήσεις υπάρχουν και πρέπει να συνεχισθεί η ακλόνητη προσήλωση στους στόχους«.

Για τις χορηγήσεις είπε ότι ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας για το 2015 σχεδιάζει την διάθεση 5 δισ. ευρώ.

«Πρόκειται για φιλόδοξο στόχο αλλά εφικτό«, δήλωσε και προέβλεψε ότι η σταδιακή ομαλοποίηση της οικονομίας θα αυξήσει την ζήτηση των δανείων και στα επόμενα 2-3 τρίμηνα η πιστωτική επέκταση θα γυρίσει σε θετικό ρυθμό σε συνδυασμό με ανάκαμψη των καταθέσεων.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις τόνισε ότι το 2015 θα είναι έτος ολοκλήρωσης των επιχειρηματικών μετασχηματισμών αρκεί να συνεχισθεί η ομαλή πορεία της οικονομίας.

Τέλος, υπογράμμισε ότι το 2015 θα είναι έτος δυναμικής ανάκαμψης με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 3% ενώ αναφέρθηκε και στους κραδασμούς των τελευταίων μηνών που λόγω της αβεβαιότητας οι τραπεζικές μετοχές απώλεσαν τα ετήσια κέρδη που είχαν καταγράψει.

Πρέπει να κρατήσουμε σταθερή πορεία, τόνισε στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας,Αλέξανδρος Τουρκολιάς και αναφέρθηκε στην περίεργη συγκυρία στην οποία κυριαρχεί μία θολή εικόνα της χώρας προς τα έξω εξαιτίας της αβεβαιότητας των τελευταίων ημερών.

«Η εικόνα της χώρας που βλέπουμε κάθε βράδυ από τις τηλεοράσεις δείχνει ότι η πορεία στο μέλλον δεν γίνεται σε μονοπάτια χωρίς κινδύνους«, τόνισε. Η ανάγκη σταθερότητας καθώς τα επιτεύγματα της οικονομίας είναι μεγάλα και σημαντικά είναι επιτακτική και θα βοηθήσει την χώρα να εξομαλύνει το κόστος χρήματος και να ευθυγραμμίσει τα επιτόκια των ομολόγων με αυτά των χωρών που βρέθηκαν σε μνημόνιο. Ανέφερε το παράδειγμα της Πορτογαλίας.

Για την Εθνική Τράπεζα τόνισε ότι θα σταθεί αρωγός στην ανάπτυξη της οικονομίας, θα στηρίξει την επιχειρηματική κοινότητα και «θα βοηθήσει με τις δυνατότητες που έχει στην πλήρη επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανόδου«.

Τέλος, για τις ελληνικές τράπεζες τόνισε ότι πέρασαν με επιτυχία το τεστ κοπώσεως της ΕΚΤ και είναι έτοιμες να στηρίξουν και να χρηματοδοτήσουν τις βιώσιμες επιχειρήσεις.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By