Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2020

Τραμπ για Βόρεια Κορέα: Αν δεν φέρουν αποτελέσματα οι κυρώσεις, θα προχωρήσουμε στη «φάση 2»

Προειδοποίηση προς τη Βόρεια Κορέα έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι στην περίπτωση που οι κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας δεν έχουν αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στο «δεύτερο στάδιο», αν και δεν διευκρίνισε τι ακριβώς θα σήμαινε αυτό.

«Δεν νομίζω ότι θα παίξω ακριβώς αυτό το χαρτί. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε. Εάν οι κυρώσεις δεν λειτουργήσουν, θα πρέπει να προχωρήσουμε στη φάση 2» σημείωσε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Η φάση 2 θα μπορούσε να είναι ένα πολύ σκληρό πράγμα, ίσως πολύ, πολύ ατυχές για τον κόσμο. Ωστόσο ας ελπίσουμε ότι οι κυρώσεις θα έχουν αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Σήμερα επιβάλουμε τις αυστηρότερες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ
Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την επιβολή νέων κυρώσεων, με στόχο την περαιτέρω απομόνωση της Βόρειας Κορέας και την αύξηση των πιέσεων να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες.

Τα μέτρα στοχοθετούν περισσότερες από 50 εταιρείες θαλάσσιων συγκοινωνιών και πλοία, τα οποία, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, βοηθούν την Πιονγκγιάνγκ να αποφύγει τις κυρώσεις.

«Σήμερα, επιβάλαμε τις αυστηρότερες κυρώσεις που έχουν ποτέ επιβληθεί εναντίον μιας χώρας» είπε ο Τραμπ στο τέλος μιας μακράς ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον της διάσκεψης CPAC, του ετήσιου ραντεβού των Αμερικανών συντηρητικών.

«Ελπίζω ότι κάτι το θετικό θα βγει από αυτό, θα δούμε» συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο στόχος των κυρώσεων είναι να διακοπούν οι πηγές των εισοδημάτων και πετρελαίου «που το καθεστώς χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και τις ένοπλες δυνάμεις του» διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, στο στόχαστρο των κυρώσεων βρίσκονται ένα πρόσωπο, 27 οντότητες και 28 πλοία που είναι εγγεγραμμένα ή έχουν σημαία Βόρειας Κορέας, Κίνας, Σινγκαπούρης, Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ, Νήσων Μάρσαλ, Τανζανίας, Παναμά και Κομόρων.

Ο υπουργός Οικονομικών Στίβ Μνούτσιν υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις αφορούν «πρακτικά όλα τα πλοία» που η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί έως σήμερα.

«Το υπουργείο Οικονομικών επιτίθεται με σφοδρότητα στις παράνομες οδούς που χρησιμοποιεί η Βόρεια Κορέα για να αποφύγει τις κυρώσεις» επέμεινε ο Αμερικανός υπουργός, αναφέροντας κυρίως τις παραδόσεις άνθρακα και πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυρώσεις στοχεύουν στο να υπενθυμίσουν «στις επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο ότι εάν αποφασίσουν να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση των πυρηνικών φιλοδοξιών της Βόρειας Κορέας, δεν θα μπορούν να έχουν σχέσεις με τις ΗΠΑ».

Η Ιβάνκα μετέφερε μήνυμα του πατέρα της στο Νοτιοκορεάτη ηγέτη
Άρτι αφιχθείσα στη Σεούλ η Ιβάνκα Τραμπ, στενή σύμβουλος του πατέρα της κι Αμερικανού προέδρου, παρακάθισε σε ένα δείπνο με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε- ιν. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η Ιβάνκα Τραμπ μετέφερε ένα προσωπικό μήνυμα του πατέρα της στον πρόεδρο Μουν σχετικά με την ανακοίνωση των νέων κυρώσεων.

Σε μια σύντομη ομιλία, επέμεινε στη «φιλία» μεταξύ Ουάσιγκτον και Σεούλ και επανέλαβε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να ασκήσουν τη «μέγιστη πίεση» στην Πιονγκγιάνγκ για να διασφαλιστεί η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

By