Πέμπτη, 13 Αυγούστου, 2020

Τραμπ: Ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο του αμερικανικού μεγαλείου-Θα χτίσουμε σύντομα το τείχος

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη του ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο, τόνισε ότι ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο του αμερικανικού μεγαλείου.

Παράλληλα επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην κατασκευή του τείχους κατά μήκους των συνόρων με το Μεξικό, ζήτησε την αντικατάσταση του προγράμματος Obamacare, ανακοίνωσε αύξηση των κονδυλίων για τις αμυντικές δαπάνες αλλά και τη δημιουργία ενός ειδικού γραφείου που θα καταγράφει τα εγκλήματα των μεταναστών στην Αμερική.

Για το ΝΑΤΟ

Προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ στο NATO, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησής του στην Ατλαντική συμμαχία. Πάντως δεν έκανε ονομαστική αναφορά σε έναν από τους βασικούς λόγους των ανησυχιών των Ευρωπαίων, τον φιλικό του τόνο προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

«Υποστηρίζουμε σθεναρά το NATO, μια συμμαχία η οποία σφυρηλατήθηκε μέσα από δύο παγκόσμιους πολέμους που εκθρόνισαν τον φασισμό κι έπειτα από έναν ψυχρό πόλεμο στον οποίο νικήθηκε ο κομμουνισμός», είπε ο Τραμπ. «Αλλά οι εταίροι μας πρέπει να εκπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις», πρόσθεσε. «Και τώρα, βάσει των πολύ σθεναρών και ειλικρινών συζητήσεών μας, αρχίζουν να κάνουν ακριβώς αυτό».

Θα εξαλείψουμε το ισλαμικό κράτος

Αντιθέτως οι Ρεπουμπλικάνοι, που έχουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, τον επευφημούσαν συνεχώς, ακόμη πιο ζωηρά όταν αναφέρθηκε στον αγώνα της χώρας κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας και αναφερόμενος στο λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος υποσχέθηκε: «θα εξαλείψουμε απ’ τον πλανήτη αυτόν τον αχρείο εχθρό»

Για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό

Έντονα τον χειροκρότησαν οι Ρεπουμπλικάνοι κι όταν αναφέρθηκε στα άλλα μεγάλα του σχέδια: την κατασκευή νέων πετρελαιαγωγών και την ανέγερση ενός «μεγάλου τείχους» στα σύνορα με το Μεξικό:

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ακεραιότητα και την εφαρμογή του νόμου στα σύνορά μας. Για αυτόν τον λόγο, θα αρχίσουμε σύντομα την κατασκευή ενός μεγάλου, μεγάλου τείχους κατά μήκος των νότιων συνόρων μας», είπε ο Τραμπ χωρίς, ωστόσο, αυτή τη φορά να αναφερθεί στη δέσμευσή του ότι θα αναγκάσει το Μεξικό να πληρώσει για την ανέγερση του τείχους αυτού.

Κατήγγειλε τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου

Ο ρεπουμπλικάνος επανήλθε στις βασικές θεματικές της προεκλογικής του εκστρατείας, υποσχόμενος να φέρει πίσω στη χώρα «εκατομμύρια θέσεις εργασίας», καταγγέλλοντας τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που θεωρεί δυσμενείς για τις ΗΠΑ, και χαρακτηρίζοντας προτεραιότητα την πάταξη της εγκληματικότητας.

Ερχόμενοι σε ρήξη με την αμερικανική πολιτική παράδοση οι Δημοκρατικοί επιφύλαξαν παγερή υποδοχή στον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ, με τους περισσότερους να παραμένουν καθισμένοι, απαθείς, με σταυρωμένα τα χέρια.

Μίλησε για αντικατάσταση του Obamacare

Ακόμη, ο Τραμπ κάλεσε το Κογκρέσο, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, να ακυρώσει και να αντικαταστήσει το πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, το Obamacare, και να μεταρρυθμίσουν το ισχύον πλαίσιο ώστε να αυξηθούν οι διαθέσιμες επιλογές για την ασφάλιση και την περίθαλψη, να διευρυνθεί η πρόσβαση σε αυτές και να μειωθούν τα κόστη.

Αύξηση των κονδυλίων για τις αμυντικές δαπάνες

Απαίτησε ακόμη από το Κογκρέσο να εγκρίνει μια ιστορική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών (54 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου +10%).

Αν και οι αναφορές του στις διεθνείς υποθέσεις υπήρξαν πολύ συνοπτικές, ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου τόνισε πως ο ρόλος του «δεν είναι να εκπροσωπεί τον κόσμο, αλλά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Ωστόσο, παρότι τάχθηκε υπέρ μιας θεαματικής αύξησης των στρατιωτικών δαπανών, ο Τραμπ διαβεβαίωσε πως «θέλουμε αρμονία και σταθερότητα, όχι πολέμους και συγκρούσεις».

Για τους μετανάστες

Ακόμη, ο Τραμπ είπε πως οι ΗΠΑ πρέπει να αλλάξουν τους σημερινούς κανόνες για τη μετανάστευση, που επιτρέπουν την έλευση ανθρώπων χωρίς υψηλή ειδίκευση, και να υιοθετήσουν ένα σύστημα βάσει των αναγκών των επιχειρήσεων.

Ένα ευρύ σχέδιο για τη μεταρρύθμιση των κανόνων για τη μετανάστευση είναι εφικτό να γίνει νόμος εάν οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί δείξουν διάθεση να συμβιβαστούν στο Κογκρέσο, είπε.

«Ο καιρός για μικροπολιτικές σκοπιμότητες τέλειωσε. Η εποχή που τσακωνόμασταν για ασήμαντη αφορμή έχει περάσει», υποστήριξε.

«Πιστεύω ότι μια αληθινή και θετική μεταρρύθμιση της μετανάστευσης είναι εφικτή, αν επικεντρωθούμε στους ακόλουθους στόχους: να βελτιώσουμε τις δουλειές και τους μισθούς για τους Αμερικανούς, να ενισχύσουμε την ασφάλεια της χώρας μας, και να αποκαταστήσουμε την τήρηση των νόμων μας».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By