Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τσακαλώτος: Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα το ’18

Τη… συμβολή της Νέας Δημοκρατίας στην πειστικότητα του αφηγήματος της κυβέρνησης εξήρε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε χαρακτηριστικά «Η φιλολογία ότι δεν θα πάρουμε τα 800 εκατ. ευρώ, ότι δεν θα έχουμε κοινωνικό μέρισμα και ότι θα πάρουμε μέτρα το 2018, δεν επιβεβαιώθηκε. Η Νέα Δημοκρατία έχει βάλει χαμηλά τον πήχυ και τους ευχαριστούμε γι αυτό, γιατι πήγαμε πολύ καλύτερα».

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση πως «Είναι καλύτερο το κλίμα γιατί υπάρχει κλίμα επίλυσης προβλημάτων, φάνηκε και στην Ουάσινγκτον που πήγαμε με τον κ. Χουλιαράκη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες. Νομίζω είναι ότι η κυβέρνηση έχει χρονοδιάγραμμα, σχέδιο και πως οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν το ελληνικό ζήτημα να υπάρχει για πάντα. Θέλουν κι εκείνοι να βγούμε από το πρόγραμμα και να κοιτάξει και η Ευρώπη τα υπόλοιπα προβλήματα που έχει».

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει βούληση, αυτή να ολοκληρωθεί έως τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης, προκειμένου η Ελλάδα να μην αποτελεί πρόβλημα και να συμμετάσχει στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν για το χρέος, την έξοδο από το πρόγραμμα και τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ. Δήλωσε ότι υπάρχει κλίμα επίλυσης των προβλημάτων από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στις συζητήσεις, καθώς, παρά τις όποιες διαφωνίες, έχει γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα έχει χρονοδιάγραμμα για να βγει από το πρόγραμμα. Ερωτηθείς για το εάν θα αλλάξει η στάση της γερμανικής πλευράς στην περίπτωση που ο νέος υπουργός Οικονομικών είναι από το κόμμα των Φιλελευθέρων, απάντησε πως αυτός μάλλον θα ασχοληθεί περισσότερο με το εσωτερικό της Γερμανίας και ότι «η γενική κατεύθυνση της Μέρκελ να εμπλακεί σοβαρά με την «ατζέντα Μακρόν» δεν θα αλλάξει».

Αναφερόμενος στα δύσκολα θέματα που απομένουν στο πλαίσιο της γ” αξιολόγησης, συμπεριέλαβε σε αυτά την ενέργεια (δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αφορά στη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ), κάποιες ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και κάποια κοινωνικά ζητήματα. «Αλλά όλα λύνονται με καλό τρόπο», τόνισε. «Όλη η φιλολογία ότι δεν θα πάρουμε τη δόση των 800 εκατ. ευρώ, ότι δεν θα έχουμε κοινωνικό μέρισμα, ότι θα έχουμε νέα μέτρα δεν επιβεβαιώθηκε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Κοινωνικό μέρισμα

Παράλληλα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι «Υπάρχει το θέμα της ενέργειας που δεν είναι τελείως του μνημονίου, θα υπήρχε και εκτός μνημονίου. Υπάρχουν ιδιωτικοποιήσεις που πρέπει να συζητηθούν υπάρχουν κοινωνικά ζητήματα. Αλλά όλα αυτά λύνονται». Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές, τόσο για το μέγεθος του μερίσματος όσο και για το ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα το 2018.

Οι δαπάνες για το κοινωνικό μέρισμα θα συζητηθούν με τους θεσμούς όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και σημείωσε ότι «το κοινωνικό μέρισμα που είναι διαθέσιμο θα είναι διπλάσιο από ό,τι πέρυσι. Θα είναι τουλάχιστον 1,6 δις. ευρώ και αυτό το θεωρώ πάτωμα όχι ταβάνι. Θα πάει για κοινωνικούς σκοπούς και θα πιάσει και τις μεσαίες τάξεις. Θα εξετάσουμε κάποιες παραμέτρους με κριτήρια που θα περιλαμβάνουν και άλλες κατηγορίες όπως οι άνεργοι κλπ », σημείωσε ενώ τόνισε ότι υπάρχει πρόθεση να δοθούν και κάποια χρήματα σε οργανισμούς που χρωστάνε για να είναι σε καλύτερη θέση το 2018.

Πρωτογενή πλεονάσματα και ανάπτυξη

Αναφερόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι «τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι επιλογή μας. Μια χώρα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της δεν μπορεί να έχει 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Δεν είναι κατανοητό. Είναι εφικτό, με δυσκολία». «Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο προβλέπει 3,5 δις φοροελαφρύνσεις μέχρι το 2022 δείχνει ότι έχουμε νοικοκυρέψει τους φόρους και τη φορολογία», τόνισε και ανέφερε ότι «θα μειώσουμε φόρους τα επόμενα 4-5 χρόνια . Η φορολογία πρέπει να υπάρχει, πρέπει να δούμε την κατανομή», συμπλήρωσε.

O κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε παράλληλα τουλάχιστον τέσσερις εξόδους στις αγορές έως τη λήξη του προγράμματος, καθώς και μίνι εξόδους έως την ολοκλήρωσης της γ” αξιολόγησης με στόχο να καταστούν πιο ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα και να αντληθεί ρευστότητα. «Το θέμα είναι να έχουμε πρόσβαση στις αγορές όταν θα βγούμε από το πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά.

By