Σάββατο, 4 Απριλίου, 2020

Τσίπρας: «Η Ελλάδα δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται»

«Περιμένουμε προτάσεις από τους εταίρους. Και με ενδιαφέρον περιμένουμε τις προτάσεις της Γερμανίας, αν και δεν έχουμε ακούσει κάτι συγκεκριμένο»

tsipras

Μήνυμα πως η Ελλάδα δεν θα εκβιαστεί από κανέναν, ούτε θα υποχωρήσει στις δεσμεύσεις της, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ρίχνοντας παράλληλα το «μπαλάκι» στην Ευρώπη και τη Γερμανία για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης, κατά την πρώτη μετεκλογική ομιλία στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα σέβεται τους κανόνες της Ευρώπης και «δεσμεύεται» από αυτούς, αν και διαφωνεί, όμως διευκρίνισε πως «ξεκάθαρα η λιτότητα δεν αποτελεί κανόνα ή ιδρυτική συνθήκη» της Ε.Ε.

Διεμήνυσε πως η Ελλάδα «δεν έχει στόχο να εκβιάσει κανένα, όμως δεν πρόκειται και να εκβιαστεί από κανέναν» καθώς η ίδια η Ευρωπαϊκή δημοκρατία δεν μπορεί να εκβιαστεί. Προσέθεσε πως περιμένει από τους εταίρους να σεβαστούν από την πλευρά τους τη «δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία» στην Ελλάδα.

Σε νέο μήνυμα πως η Αθήνα ζητά χρόνο για να παρουσιάσει τις θέσεις της, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως «χρόνο χρειάζεται και η Ευρώπη, και όλοι οι εταίροι».

«Περιμένουμε προτάσεις από τους εταίρους. Και με ενδιαφέρον περιμένουμε τις προτάσεις της Γερμανίας, αν και δεν έχουμε ακούσει κάτι συγκεκριμένο», είπε ο κ. Τσίπρας, στον απόηχο των σκληρών δηλώσεων του γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά τη συνάντησή του με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Κατέστησε πάντως σαφές πως «η κυβέρνηση δεν είναι πια αποδέκτης εντολών, και μάλιστα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δεν πρόκειται να δεχτεί τη διατήρηση του θεσμού της τρόικα«.

«Η Ελλάδα έχει πλέον τη δική της διαπραγματευτική ισχύ, τη δική της θέση, τη δική της φωνή», είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως η Αθήνα δεν είναι πια ο «μαθητής» που θα ακούει τις «διδαχές να κάνει τα μαθήματά της».

By