Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, 2020

Τσίπρας και Ζάεφ συζητούν λύση στο όνομα με τις ευλογίες της ΕΕ

Με συγκρατημένη αισιοδοξία και τις «ευλογίες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό τους της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. 

Το ραντεβού είχε κλειστεί για τις 10:15 στην Σόφια στο περιθώριο της Συνόδου Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων και από αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό αν θα υπάρξει το επόμενο διάστημα συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο “Αγγελα Μέρκελ.

Το κλίμα μπορεί μεταξύ των δύο ομολόγων, Ελλάδας και ΠΓΔΜ, μπορεί να είναι ιδιαιτέρως θετικό αλλά αυτό από μόνο του δεν φτάνει για την εξεύρεση λύσης, καθώς τα Σκόπια θα πρέπει να βάλουν αρκετό νερό στο κρασί τους προκειμένου να βγει λευκός καπνός.

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση τους, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ζόραν Ζάεφ χειρίστηκαν επικοινωνιακά σχεδόν με τον ίδιο τρόπο το σημερινό τους ραντεβού, στέλνοντας μηνύματα αισιοδοξίας. Ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός αν και αρχικά δήλωσε πως οι προσδοκίες του για την συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογο του είναι πολύ μεγάλες, στην συνέχεια με ένα ανάρτηση του στο Twitter ακολούθησε την διπλωματική ρητορική τονίζοντας πως «τα τελευταία μέτρα είναι τα πιο δύσκολα».

Οι «κόκκινες» γραμμές της Αθήνας παραμένουν η χρήση της ονομασίας «erga omnes» αλλά και οι αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας προκειμένου να απαλειφθούν οι οι αλυτρωτικές αναφορές. Από την άλλη πλευρά τα Σκόπια που πιέζονται χρονικά δεν φαίνονται μέχρι στιγμής διατεθειμένα να υποχωρήσουν και αναζητούν τρόπους προκειμένου να κάμψουν τις ελληνικές αντιστάσεις.

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ του Ιουλίου στις Βρυξέλλες αποτελεί πλέον για την γειτονική χώρα ένας ιδιαιτέρως δύσκολος στόχος καθώς σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ακόμα και να βρεθεί άμεσα λύση αυτή θα πρέπει να περάσει από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και στην συνέχεια από το κοινοβούλιο.

Συνάντηση υπό το βλέμμα των Βρυξελλών

Το γεγονός ότι η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ γίνεται στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας που έχει αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. έχει την σημασία του. Οι Βρυξέλλες και αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες που βρίσκονται στην Σόφια, θέλουν να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια.

Άλλωστε δεν θα πρέπει να θεωρούνται τυχαίες οι επισκέψεις του Ντοναλτ Τουσκ και του Ζ.Κ Γιούνκερ στην γειτονική χώρα, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε έρθει πρόσφατα και στην Αθήνα. Δεν αποκλείεται στο παρασκήνιο να υπάρξουν πιέσεις προς τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή, αν και η ελληνική πλευρά υπενθυμίζει πως τα Σκόπια είναι εκείνα που «καίγονται» καθώς δεν θέλουν να χάσουν μία ακόμη ευκαιρία και γι αυτό τον λόγο θα πρέπει να κάνουν τις υποχωρήσεις που απαιτούνται έτσι ώστε να υπάρξει συμφωνία.

REUTERS/Stoyan Nenov

REUTERS/Stoyan Nenov

By