Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου, 2018

Τσίπρας: Το ΔΝΤ βλέπει ανάπτυξη 2,65% για το 2018 -Eγώ εκτιμώ ότι θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη

Αισιόδοξος ότι η επιτροπεία της χώρας τελειώνει και ότι η οικονομία έχει ήδη μπει σε φάση ανάκαμψης εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, που κατά τη διάρκεια ομιλίας στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου παραγωγικής ανασυγκρότησης στη Λάρισα ισχυρίστηκε ότι οι προβλέψεις είναι «μετά από πολλά χρόνια, αισιόδοξες». 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στο ζήτημα της ανάπτυξης και τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να είναι «δίκαιη». «Η ανάπτυξη ή θα είναι δίκαιη ή δεν θα υπάρξει» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι το 2017 θα «κλείσει με μπροστά τον αριθμό 2».

«Ακόμη και το ΔΝΤ εκτιμά ανάπτυξη 2,65% για το 2018 αν και εγώ εκτιμώ ότι θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη». Συμπλήρωσε, παράλληλα, ότι «κρίσιμο ζήτημα είναι η ανάπτυξη να μην είναι μόνο αριθμοί και στατιστική» αλλά να αφορά και την καθημερινότητα των πολιτών.

«Για μας αναπτυξιακή επιλογή δεν είναι, ούτε η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, ούτε η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ούτε η διάλυση του κοινωνικού κράτους. Αυτή θα είναι μια ανάπτυξη άνεργη και άδικη. Για μας η ανάπτυξη, ή θα είναι δίκαιη, ή δεν θα υπάρξει. Θέλουμε η ανάπτυξη να δημιουργεί αξιοπρεπείς και σταθερές θέσεις εργασίας, και όχι μόνο κέρδη για λίγους, να διαχέεται στην κοινωνία, και όχι να καταλήγει σε λίγες τσέπες» είπε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Θέλουμε η ανάπτυξη να συμβαδίζει με το περιβάλλον και να σέβεται τους φυσικούς πόρους και να βασίζεται στην διασύνδεση των παραγωγικών κλάδων, στην εξωστρέφεια και την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «σύμφωνα με τις προβλέψεις θα είμαστε μια από τις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης».

«Πρέπει να συνεννοηθούμε για ένα πράγμα. Ποια ανάπτυξη θέλουμε. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να σχεδιάσουμε, το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης ημέρας. Είναι μια εθνική προσπάθεια, που πρέπει να αγκαλιάζει όλες τις παραγωγικές, ζωντανές και καινοτόμες δυνάμεις της χώρας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Εκανε επίσης λόγο για «έκρηξη» επενδύσεων και ιδιωτικής κατανάλωσης, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Για το διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση 

«Πρέπει να αναζητήσουμε καινούργιες και ουσιαστικές λύσεις, είπε ο πρωθυπουργός. Και αυτό γιατί στο παρελθόν «παλιές λύσεις δημιούργησαν καινούργια προβλήματα».

«Βρισκόμαστε σε μια εποχή που δίχως προσπάθεια σύνθεσης και δημιουργίας συναινέσεων τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται. Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια υπήρχαν κάποιοι που είχαν έντονη προκατάληψη και προέτρεψαν περιφερειάρχες να μη συμμετέχουν. Τους ξεπέρασε η ίδια η ζωή» είπε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Αυτός ο διάλογος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ίσως είναι το επόμενο σημαντικό βήμα μετά τον διάλογο για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να μπει στον κύκλο των συναινέσεων και των συνεννοήσεων που είναι η απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Για τον πρωτογενή τομέα 

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για για « διαρθρωτικές αδυναμίες» του πρωτογενούς τομέα, τις οποίες, όπως είπε, «οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυτές οι αδυναμίες είναι «αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής του παρελθόντος, παρά τους σημαντικούς πόρους που κατευθύνθηκαν στον αγροτικό τομέα από τα ευρωπαϊκά ταμεία, μετά την ένταξη στην Ε.Ε.».

Παρέθεσε, μάλιστα, και μια σειρά μέτρων που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει:

Πρώτον, την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, μέσα από την υποστήριξη των νέων αγροτών,
Δεύτερον, την επανεκκίνηση για τα συλλογικά συνεργατικά σχήματα των αγροτών, Οργανώσεις παραγωγών, ομάδες και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν, χωρίς, όμως τις παθογένειες του παρελθόντος.
Τρίτον, την ανάδειξη της ποιότητας των Ελληνικών προϊόντων και την εθνική και τοπική πιστοποίηση της ποιότητας αυτής.
Τέταρτον, τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό λειτουργίας της αγοράς αγροτικών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή.
Πέμπτον, μέτρα και δράσεις, ενάντια στην παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, τις παράνομες ελληνοποιήσεις, τις παράνομες εισαγωγές και τις εναρμονισμένες πρακτικές σε κάθε κλάδο και τομέα.
Έκτον, την βελτίωση της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, με στόχο την μεγιστοποίηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και την διαχείριση των εξαγωγικών δικτύων διανομής. Και εδώ πρέπει να πω, ότι για τις ενέργειες προώθησης των εξαγωγών διατίθενται για την Θεσσαλία, 6 εκατ. για μια τριετία.
Eβδομο, την ανάπτυξη στοχευμένων κλαδικών σχεδίων και επενδύσεων σε ειδικούς κλάδους της αγροτικής παραγωγής. Όπως τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, που είναι καλλιέργειες με μεγάλη προστιθέμενη αξία.
Oγδοο, την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στο χώρο και την υποστήριξη της από νέο επιστημονικό δυναμικό. Σήμερα είχα μία σημαντική συνάντηση στο Βόλο με εταιρείες που έχουν ενσωματώσει την καινοτομία και διαπίστωσα πως υπάρχουν πραγματικά πρωτοπόρες προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο.
Ενατο, την επέκταση και αναβάθμιση των αγροτικών υποδομών για αγροτικούς δρόμους αρδευτικά κανάλια εγγειοβελτιωτικά έργα.

Προσέθεσε, επίσης, ότι το ζητούμενο δεν είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα ούτε «οποιουδήποτε άλλου παραγωγικού κλάδου, ξέχωρα από τους υπόλοιπους, αλλά η δημιουργία αλυσίδων αξίας και, κατά συνέπεια, η δημιουργία προϊόντων με υψηλότερη προστιθέμενη αξία».

«Σε αντίθεση με το παρελθόν αποτελεί στρατηγική μας επιλογή στην υλοποίηση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης η συνεργασία με τις Περιφέρειες» ανέφερε ο ίδιος, και συνέχισε: «Η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει να πριμοδοτεί “δήθεν παραγωγούς”, όπως έπραξαν με πολιτικές τους επιλογές κυβερνήσεις του παρελθόντος».

Για το έργο της εκτροπής του Αχελώου 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο έργο της εκτροπής του Αχελώου, που, όπως ανέφερε, «έγινε η δικαιολογία για την υποχρηματοδότηση της Θεσσαλίας».

«Η λύση που προτείνεται από την κυβέρνηση, δεν προσανατολίζεται στις προτάσεις ξηρικών καλλιεργειών, είτε διακοπής καλλιέργειας που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς. Επιλέγει τη διατήρηση της έκτασης των αρδευόμενων εκτάσεων της Θεσσαλίας. Δηλαδή προτείνουμε ένα σχέδιο που στηρίζει ουσιαστικά την άρδευση» είπε ο πρωθυπουργός.

By