Πέμπτη, 13 Αυγούστου, 2020

Τζανακόπουλος: Προσφυγικό, Κυπριακό και χρέος στην ατζέντα του Ομπάμα

Χρέος, προσφυγικό, Κυπριακό αλλά και διμερή ζητήματα που απασχολούν τις σχέσεις ΗΠΑ- Ελλάδας περιλαμβάνονται στην ατζέντα των συζητήσεων με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στον Real FM.

«Είναι ένα κορυφαίο ζήτημα η έλευση του Αμερικανού προέδρου, του κ. Ομπάμα, στη χώρα μας. Μετά από 17 χρόνια Αμερικανός Πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος. Προσέθεσε δε και τα εξής:

«Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους φάνηκε και από την τελευταία συνέντευξη του Αμερικανού Προέδρου, στην «Καθημερινή», ότι αποτελεί για εκείνον ένα κορυφαίο ζήτημα και νομίζω ότι θέλει να κλείσει την οκταετία της διακυβέρνησής του, της προεδρίας του, με λύσεις σε μία σειρά από ζητήματα που αφορούν την αμερικανική εξωτερική πολιτική και την αμερικανική οικονομική πολιτική και είναι ακριβώς γι” αυτό το λόγο που, πιθανόν, η νίκη Τραμπ να ενισχύει ακόμη περισσότερο τη βούληση της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης να δοθεί μία λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης και στα ανοικτά ζητήματα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε:

«Υπάρχουν κάποια ζητήματα τα οποία αφορούν τα εργασιακά. Το ΔΝΤ επιμένει για μείωση του ορίου όπου οι απολύσεις θεωρούνται μαζικές. Σε αυτό το θέμα η ελληνική κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες θέσεις… Υπάρχουν κάποιες πολύ μικρές διαφορές όσον αφορά τα δημοσιονομικά οι οποίες αναμένεται να γεφυρωθούν –και από κει και πέρα υπάρχει και το ζήτημα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης όπου θα πρέπει να βρεθεί η βέλτιστη λύση για να συμπληρωθούν τα χρήματα που από τον προϋπολογισμό θα κατευθυνθούν προς το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Δεν πρόκειται για πολύ μεγάλες διαφορές, πρόκειται για διαφορές οι οποίες, κατά τη γνώμη μας, μπορούν να γεφυρωθούν μέχρι το τέλος του Νοέμβρη και να καταλήξουμε σε μία κοινά αποδεκτή συμφωνία».

Στην ερώτηση αν στόχος της κυβέρνησης είναι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να έχουν λυθεί τα θέματα της αξιολόγησης ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Αυτός είναι ο πολιτικός μας στόχος και νομίζω ότι είναι απολύτως εφικτός».

(Visited 1 times, 1 visits today)