Κυριακή, 12 Ιουλίου, 2020

UNICEF: 768 εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς πόσιμο νερό

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της UNICEF και της ΠΟΥ, δέκα χώρες φιλοξενούν σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού χωρίς πρόσβαση σε βελτιωμένες πηγές πόσιμου νερού

africa-water-and-poverty

Εφτακόσια εξήντα οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι, οι περισσότεροι από αυτούς φτωχοί, εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, όπως ανακοίνωσε χθες η UNICEF με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό στις 22 Μαρτίου.

Η UNICEF υπολογίζει ότι 1.400 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν καθημερινά από διαρροϊκές συνήθειες που συνδέονται με την έλλειψη ασφαλούς πόσιμου νερού και επαρκούς αποχέτευσης και υγιεινής.

Παρά το ότι το 2010 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναγνώρισε την πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής ως στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Τα δικαιώματα αυτά συνεχίζουν να τα στερούνται οι φτωχότεροι κυρίως άνθρωποι του πλανήτη και όχι μόνο, καθώς, επικεφαλής των παγκοσμίων προγραμμάτων της UNICEF, τονίζουν επίσης ότι η ίδια κατάσταση απαντάται και στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα χωρών μεσαίου εισοδήματος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της UNICEF και της ΠΟΥ, δέκα χώρες φιλοξενούν σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού χωρίς πρόσβαση σε βελτιωμένες πηγές πόσιμου νερού και αυτές είναι η Κίνα (108 εκατομμύρια κάτοικοι), η Νιγηρία (63), η Ινδία (99), η Αιθιοπία (43), η Ινδονησία (39), η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (37), το Μπανγκλαντές (26), η Ενωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας (22), η Κένυα (16) και το Πακιστάν (16).

Στη σχετική έκθεσή της η UNICEF αναφέρει, επίσης, ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια σε πολλές από τις χώρες αυτές πλήττονται δυσανάλογα, καθώς επωμίζονται το βάρος της συλλογής πόσιμου νερού. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι το 71% του βάρους της συλλογής πόσιμου νερού το επωμίζονται οι γυναίκες και τα κορίτσια.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By