Σάββατο, 28 Μαρτίου, 2020

Βαρουφάκης: Το Eurogroup ακολούθησε τη γραμμή Μέρκελ

«Δεν είχαμε ούτε εντολή για μία μη βιώσιμη λύση, ούτε για ρήξη, γι” αυτό πάμε σε δημοψήφισμα»

varoufakis-sinenteuksi

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης,  επεσήμανε πως το Eurogroup είναι μία εξελισσόμενη διαδικασία συζήτησης και συνεχούς διαπραγμάτευσης ενώ τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης ακολούθησαν τη «γραμμή της κ. Μέρκελ», κρατώντας στάση αναμονής μέχρι να διεξαχθεί το δημοψήφισμα

Όπως σημείωσε, η Γαλλία κράτησε διαφορετική στάση ενώ τόνισε ότι και τα τρία τελευταία Eurogroup εξέτασαν το ζήτημα το δημοψηφίσματος.

Ερωτηθείς για τις συζητήσεις του με τον κ. Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι υπάρχει αναντιστοιχία λόγου ανάμεσα στις προσωπικές επικοινωνίες και τις συνεντεύξεις Τύπου.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι «το δικό μας όχι είναι υπέρ του ευρώ» ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα καλή τη συνεργασία του με τον κ. Σόιμπλε.

«Kαταθέσαμε νέες προτάσεις πάνω στις δικές τους προτάσεις» είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση λέει «όχι» στο μεταρρυθμιστικό πακέτο επειδή δεν εντάσσεται σε ένα πλαίσιο γενικότερης χρηματοδότησης και δεν είναι βιώσιμο.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, είναι σημαντικό να υπάρξει μία συζήτηση επί της βιωσιμότητας της λύσης και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν υπογράφει μία συμφωνία η οποία προσποιείται ότι λύνει το πρόβλημα.

«Δεν είχαμε ούτε εντολή για μία μη βιώσιμη λύση, ούτε για ρήξη, γι” αυτό πάμε σε δημοψήφισμα» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και σημείωσε ότι πρόταση των θεσμών υπάρχει ακόμη στο τραπέζι. Επιπλέον τόνισε ότι το δημοψήφισμα έχει ενεργοποιήσει την Ευρώπη για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση και σημείωσε ότι δεν είναι άκαιρο. «Οι δανειστές είναι έτοιμοι για τη λύση» εκτίμησε και συμπλήρωσε ότι περιμένουν το μήνυμα από τον λαό.

By