Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου, 2020

Βενεζουέλα: Συγκρούσεις στα σύνορα με τη Βραζιλία – Μία γυναίκα νεκρή και δεκάδες τραυματίες

Νεκρή έπεσε μια γυναίκα, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στα σύνορα της Βραζιλίας με τη Βενεζουέλα, κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με τις αστυνομικές δυνάμεις, όταν ομάδα πολιτών προσπάθησε να αντιταχθεί στο κλείσιμο των συνόρων, ενόψει της ανθρωπιστικής βοήθειας που στέλνουν αύριο οι ΗΠΑ και άλλες χώρες που έχουν αντιταχθεί στο καθεστώς Μαδούρο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Washington Post, το αιματηρό περιστατικό έγινε στις 6.40 πμ της Παρασκευής, όταν ομάδα στρατιωτών πλησίασε ένα σημείο ελέγχου που δημιουργήθηκε στο χωριό Kumarakapai, στο οποίο βρίσκεται η κύρια αρτηρία που συνδέει τη Βενεζουέλα με τη Βραζιλία.

Οι πολίτες προσπάθησαν να μπλοκάρουν τα στρατιωτικά οχήματα στεκόμενοι μπροστά τους, με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να ανοίξουν πυρ, τραυματίζοντας τουλάχιστον 12 ανθρώπους, εκ των οποίων οι τέσσερις σοβαρά. Μία γυναίκα, η Ζοραΐντα Ροντρίγκεζ, 42 ετών, σκοτώθηκε.

Ο Χόρχε Πέρες, τοπικός σύμβουλος στο Gran Sabana, στην περιοχή που ήταν οι αυτόχθονες, που δήλωσε ότι ήταν παρών στο περιστατικό, κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να απαντήσουν στο ερώτημα εάν είναι συνταγματικό να πυροβολούν εναντίον άοπλων ιθαγενών.

Τουλάχιστον 30 γείτονες βγήκαν στον δρόμο μετά τους πυροβολισμούς και απήγαγαν τρεις στρατιώτες, σύμφωνα με την Κάρμεν Ελένα Σίλβα, 48 ετών και ο Τζεόρτζ Μπέλο, εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας.

«Η πλειοψηφία των πολιτών στηρίζουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας και θέλουμε να κρατήσουμε ανοιχτά τα σύνορά μας», είπε ο Σίλβα προσθέτοντας: «Είναι βοήθεια, όχι πόλεμος… Κάθε μέρα όλο και περισσότερα παιδιά πεθαίνουν».

Μέχρι στιγμής το υπουργείο Επικοινωνιών της Βενεζουέλας δεν έχει σχολιάσει το περιστατικό.

Οι ακτιβιστές ανήκουν στην αυτόχθονη φυλή Pemones, που μετέχει στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης για βοήθεια, που στέλνουν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες από τα γειτονικά κράτη. Η ανθρωπιστική βοήθεια προέρχεται από κράτη που έχουν καλέσει τον Νικολάς Μαδούρο να παραιτηθεί.

Ο Μαδούρο έχει διατάξει την πλήρη δέσμευση της βοήθειας και έχει στείλει τον στρατό να κλείσει τα σύνορα της Βενεζουέλας.

Οι σημερινές συγκρούσεις στα σύνορα με τη Βραζιλία θεωρούνται από πολλούς ως προάγγελος των όσων θα γίνουν αύριο, που αναμένεται ότι θα φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια, γεγονός που εγείρει φόβους στην αντιπολίτευση για πιο βίαια περιστατικά.

Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που καταδίκασε το περιστατικό.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις δολοφονίες, τις επιθέσεις και τις εκατοντάδες αυθαίρετες κρατήσεις που έχουν λάβει χώρα στη Βενεζουέλα», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει τις οικογένειες των θυμάτων στο αίτημά τους για λογοδοσία και απονομή δικαιοσύνης.

By