Παρασκευή, 10 Απριλίου, 2020

Βούτσης: Εντός της εβδομάδας το εθνικό σχέδιο για μεταναστευτικές ροές

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει «ειδικό πλοίο» που θα μεταφέρει τους πρόσφυγες από τα νησιά του νοτίου Αιγαίου προς την ηπειρωτική Ελλάδα

fosphotos.com, Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com, Panayiotis Tzamaros

Εντός της εβδομάδος θα εκπονηθεί το Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης μιλώντας στη Βουλή.

Ο υπουργός νακοίνωσε ακόμη ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει «ειδικό πλοίο» που θα μεταφέρει τους πρόσφυγες από τα νησιά του νοτίου Αιγαίου προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε ότι ο Επίτροπος της Ε.Ε. για την μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος θα βρεθεί στην Ελλάδα τα τέλη της εβδομάδος.

Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κρεμαστινού, «θα υπάρξουν ειδικές και κατ’ εξαίρεση πολιτικές για ενίσχυση προς τα νησιά».

Ο Ν. Βούτσης επέκρινε την τακτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας: «λυπάμαι διότι η ΝΔ όλες τις τελευταίες μέρες, ακόμη και σήμερα, αντί να σκύψει πάνω στο πρόβλημα και να δει την ευρωπαϊκή διάστασή του και τον μείζονα χαρακτήρα του, επιδίδεται σε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και σε εθελοτυφλία στα όρια του πολιτικού κυνισμού».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «η FRONTEX δεν συμμετέχει σε επιχειρήσεις, αλλά συνεπικουρεί επιχειρησιακά» και κατήγγειλε ότι «εκκρεμεί αίτημα του Λιμενικού εδώ και 1 – 1,5 χρόνο αίτημα για επιπλέον χρήματα και σκάφη, τα οποία όμως δεν έρχονται».

Αναφερόμενος στις ενέργειες της κυβέρνησης ο Υπουργός ανέφερε σειρά συσκέψεων και συναντήσεων που έχουν γίνει σε όλα τα επίπεδα (πολιτικό, υπηρεσιακό κ.α.) και επεσήμανε ότι «κάνουμε προσπάθεια να μην παραμένουν στα νησιά και στις πόλεις οι πρόσφυγες. Στο βόρειο Αιγαίο υπήρχαν οι δομές, στο νότιο Αιγαίο δεν υπήρχαν, τις δημιουργούμε. Ίσως να υπάρξει ειδικό πλοίο για να μεταφέρει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

By