Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βουλή: Με άσυλο, κυβερνησιμότητα ΟΤΑ και… Ζουράρι συνεχίζεται η κόντρα για το διυπουργικό νομοσχέδιο

Πανεπιστημιακό άσυλο, κυβερνησιμότητα ΟΤΑ, επιτροπή ανταγωνισμού και… Ζουράρι αναμένεται να έχει το σημερινό μενού του νέου γύρου πολιτικής σύγκρουσης που αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τις διατάξεις του διυπουργικού νομοσχεδίου αλλά και τις χυδαίες ασυναρτησίες του βουλευτή Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης έχουν ήδη θέσει το πολιτικό πλαίσιο της ιδεολογικής αντιπαράθεσης πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης, η τοποθέτηση ωστόσο του κ. Κώστα Ζουράρι το βράδυ της Τετάρτης στην Ολομέλεια της Βουλής επανέφερε σε αρκετούς ως εφιάλτη το φάσμα του χυδαίου λόγου στο κοινοβούλιο που το σύνολο σχεδόν των πολιτικών κομμάτων εκτιμούσε ότι έχει ηττηθεί στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προεκλογικά είχε υποστηρίξει ότι θα αναζητήσει άσυλο στην Γαλλία σε περίπτωση που εκλεγεί η ΝΔ, προκειμένου να υποστηρίξει την διαφωνία του με το άρθρο που αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο αλλά και για να επιτεθεί συνολικά στην κυβέρνηση δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αγοραίους χαρακτηρισμούς.

Συγκεκριμένα απέδωσε την βιαιότητα της κατάργησης του ασύλου στην «κουρασμένη και μπατιρημένη κ@@λα της ΝΔ».

Συνεχίζοντας δε την δήθεν ελαφρολαϊκή, επιστημονική του ανάλυση και σχολιάζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει τις φυλακές υψίστης ασφαλείας είπε «φυλακές Γ αντε γά@α».

Πιθανότατα λοιπόν να ζητηθούν εξηγήσεις από τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το αν υποστηρίζει τις δηλώσεις του βουλευτή του ή αν τον «αδειάζει».

Να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας θα τοποθετηθούν περίπου στη μια το μεσημέρι.

Επι της πολιτικής ουσίας ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να επικεντρωθεί στις προωθούμενες διατάξεις επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση αποκαθιστώντας το πανεπιστημιακό άσυλο και την ακαδημαϊκή ελευθερία και αντιμετωπίζοντας την εκτεταμένη ανομία που παρατηρείται σε αρκετά ιδρύματα υλοποιεί μια ακόμα προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.

Παράλληλα, θα υπογραμμίσει ότι οι διατάξεις για τους ΟΤΑ – που έχουν την ευρύτατη στήριξη των δήμων και των περιφερειών – αντιμετωπίζουν δραστικά τις παραλυτικές επιπτώσεις που επέφερε η απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα καλέσει δε την αξιωματική αντιπολίτευση να απεμπλακεί από ιδεοληψίες και να συνεργαστεί για την αλλαγή του νόμου για τις εθνικές εκλογές.

Παράλληλα, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι εάν προκληθεί από τον κ. Τσίπρα θα απαντήσει αναλόγως.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αμφισβητήσει την συνταγματικότητα των προωθούμενων διατάξεων τόσο για τους ΟΤΑ όσο και για την επιτροπή ανταγωνισμού.

Ειδικό ενδιαφέρον θα έχει και η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού για το πανεπιστημιακό άσυλο και αυτό γιατί εως τώρα ο κ. Τσίπρας δεν έχει τοποθετηθεί στις δημόσιες συνεδριάσεις της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης όσοι και στις συζητήσεις άλλων νομοσχεδίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθετε το συγκεκριμένο ζήτημα χωρίς ωστόσο να λαμβάνει κάποια αντίδραση από την πλευρά του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρέπει δε να σημειωθεί ότι αρκετά στελέχη της Κουμουνδούρου αντιλαμβάνονται ότι τουλάχιστον στην παρούσα φάση οι απόψεις του κόμματος για το άσυλο δεν έχουν την στήριξη της κοινωνίας.

Ως τρίτος παράγοντας στην πολιτική εξίσωση που δημιουργεί η διάταξη για το άσυλο εμφανίζεται το Κίνημα Αλλαγής.

Να σημειωθεί ότι στην χθεσινή συνεδρίαση η κυρία Φώφη Γεννηματά αναγνώρισε την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της ανομίας στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, διαφώνησε όμως με τον τρόπο που επιχειρεί να το κάνει η κυβέρνηση αν και παραδέχθηκε ότι οι προηγούμενες προσπάθειες – μεταξύ των οποίων και ο νόμος Διαμαντοπούλου – απέτυχαν όχι γιατί ήταν λάθος οι σχετικές ρυθμίσεις αλλά γιατί δεν υπήρχε η πολιτική βούληση.

Σε κάθε περίπτωση η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να δεχθεί την δική της πρόταση προκειμένου το κόμμα της να υπερψηφίσει.

Η πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει πως «Όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία και εντός των χώρων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση οιουδήποτε οργάνου τους».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβερνητική ρύθμιση ορίζει: «Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες παράγοντες του υπουργείου Παιδείας θεωρούν ότι οι διαφορές των δύο προτάσεων είναι σημαντικές καθώς η ρύθμιση που προτείνει το ΚΙΝΑΛ διατηρεί ειδικό καθεστώς για τα πανεπιστήμια, στοιχείο που θέλει να καταργήσει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, δεν αποκλείουν επιμέρους τροποποιήσεις προκειμένου να πείσουν την αντιπολίτευση να στηρίξει το άρθρο.

Τ. Θεοδωρικάκος: οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ παρέλυσαν την τοπική αυτοδιοίκηση

– «Μας έλεγαν ότι οι αντιμνημονιακοί μαζεύουν καλύτερα τα σκουπίδια και μας παρέδωσαν βόμβα σκουπιδιών»

Να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της χθεσινής συζήτησης τοποθετήθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης θεοδωρικάκος προκειμένου να στηρίξει το επίσης σημαντικό κεφάλαιο του νομοσχεδίου με τις διατάξεις για τους ΟΤΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ρυθμίσεις παρέχουν επιπρόσθετες εξουσίες στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες οι οποίοι αν και έχουν λάβει εντολή διοίκησης από τους ψηφοφόρους, δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους καθώς λόγω της απλής αναλογικής δεν διαθέτουν την πλειοψηφία των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.

Ο κ. Θεοδωρικάκος εξαπέλυσε αρχικά σφοδρή κριτική εφ όλης της ύλης στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει αμηχανία.

Πώς να ισορροπήσει ο κ. Τσίπρας ανάμεσα στις βαριές ευθύνες για τα 100 δις ευρώ που επιβάρυνε την χώρα με τις καταστροφικές του επιλογές, για τους 29 νέους φόρους, για την πρωτοφανή σκευωρία της Νοβάρτις και του «Ρασπούτιν» και στην φιλοδοξία να επανέλθει στην εξουσία».

Παράλληλα, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να αντιληφθεί το μήνυμα των πρόσφατων εκλογών και να συμφωνήσει για αλλαγή του συστήματος βουλευτικών εκλογών.

«Αν θέλει ο Τσίπρας να προχωρήσει μπροστά θα πρέπει να βάλει τέλος στην υποστήριξη της απλής αναλογικής και να έρθετε να φτιάξουμε ένα νέο εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής που θα σέβεται την βούληση του λαού και θα εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα της χώρας».

Σχετικά με τις διατάξεις που εισηγείται και στοχεύουν στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των δημάρχων και περιφερειαρχών είπε «Η συζήτηση των τελευταίων δύο ημερών αλλά και συζήτηση στα μίντια έχει φέρει στην επιφάνεια το πραγματικό θέμα.

Έχουμε διαφορετική αντίληψη για το ποια αυτοδιοίκηση θέλουμε.

Για την ΝΔ η αυτοδιοίκηση λύνει προβλήματα, συνεργάζεται με την υγιή επιχειρηματικότητα και προσελκύει επενδύσεις και συμβάλλει στην απασχόληση και αντιμετώπιση της ανεργίας και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής. Χρειαζόμαστε αυτοδιοίκηση που να είναι δυναμική και να παίρνει αποφάσεις.

Στην αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ η αυτοδιοίκηση είναι πειραματόζωο των ιδεοληψιών και του τυχοδιωκτισμού που δεν δίστασαν να δείξουν συνολικά στην κοινωνική ζωή του τόπου τα προηγούμενα 4 χρόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την αέναη συνέχιση του πελατειακού κράτους» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «οι ιδεοληψίες με τις οποίες κινηθήκατε στην αυτοδιοίκηση οδήγησαν σε απείρου κάλους λογικές με κορυφαία αυτή που έλεγε ότι οι αντιμνημονιακοί μαζεύουν καλύτερα τα σκουπίδια.

Το αποτέλεσμα φάνηκε στην περιφέρεια Αττικής όπου μας παραδίδεται μια ωρολογιακή βόμβα σκουπιδιών».

« Η σταθερή στρατηγική σας είναι η εργαλειοποίηση των θεσμών. Είναι η κουβέντα σας ότι αν δεν βάλετε 3-4 στην φυλακή δεν θα είστε ξανά στην εξουσία» τόνισε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «Γι αυτό και κάνατε τα απίστευτα πράγματα με την απλή αναλογική.

Δεν έχει ξαναγίνει δήμαρχος και περιφερειάρχης να εκλέγεται και να μην έχει την πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια»

Ωστόσο, η τοποθέτηση που διατάραξε την κανονικότητα που καλλιεργούταν το τελευταίο διάστημα στο κοινοβούλιο ήρθε το βράδυ της Τετάρτης από τον Κώστας Ζουράρι.

Ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ και νυν του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «μεγάλο τμήμα βουλευτών της ΝΔ, άρρενες και θήλεις», ενστερνίζεται την «αυταρχική πολιτική του κ. Μητσοτάκη» και μεγάλο τμήμα των βουλευτών της ΝΔ έχει μια «πολιτική τάση προς τη βαρβατίλα», διότι έχει «αφελή ροή», «μια λυπημένη αναφροδισία», διότι «το ορμέμφυτό τους πάσχει από πεπτωκυίαν ροήν», «έχει μιαν κουρασμένη ή μπατιρημένη καύλα, κατά την ορολογία του τρισμέγιστου, των Ελλήνων, λογογράφου, του στρατηγού Μακρυγιάννη».

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση περί «πεπτωκυίας ροής του ορμέμφυτου των βουλευτών της ΝΔ» επικαλούμενος την ερμηνεία της επιστήμης για τις «τυραννικές δυναστικές προσωπικότητες της πολιτικής», τις πραγματείες του Φρόιντ και την ψυχοβιολογική σχολή.

Συμβούλευσε δε τους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης να στραφούν σε «μαντζούνια», τα οποία σύστηναν και στην αρχαιότητα για την αντιμετώπιση της «υποβαθμισμένης ροής», δηλαδή τις φακές και τις τσουκνίδες.

«Δεν είναι βιαιότητα να έρχεται μια κυβέρνηση και να υλοποιεί αυτό το οποίο, με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο, είπε προεκλογικά και το έθεσε στην κρίση του ελληνικού λαού.

Δεν είναι βιαιότητα είναι δημοκρατία», ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

«Νομίζω πως όταν μετά δει την ομιλία του ο κ. Καθηγητής θα αξιολογήσει και αυτός ότι τον αδικεί η σημερινή παρουσία και τα λεγόμενα του», σχολίασε ο κ. Γεωργαντάς.

By