Πέμπτη, 28 Μαΐου, 2020

«Βουτιά» για δεύτερη ημέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Δεύτερη ημέρα βίαιων ρευστοποιήσεων στην Αθήνα με φόντο τον πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας, αλλά και πακέτο παροχών Τσίπρα.

Σήμερα, μάλιστα, οι πωλητές βρήκαν ως σύμμαχο τις δηλώσεις του ΔΝΤ που απηχούν και τις απόψεις των επενδυτών. Κακή εικόνα και για τα ελληνικά ομόλογα για τα οποία ασκείται κριτική καθώς πληρώνουν λιγότερα και άπω τα αμερικανικά που διαθέτουν υψηλότερη διαβαθμιση.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 728,62 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,94% ενώ ενδοσυνεδρικά οι απώλειες διαμορφώθηκαν πάνω απο 2,5%.

Η πτώση, όμως, εξαιτίας των δασμών του Trump είναι απολύτως δυσανάλογη σε σχέση με τα επίπεδα τιμών στην Αθήνα. Οι ξένες αγορές έχουν καταγράψει ιστορικά υψηλά όλων των εποχών τόσο στον Dow Jones, όσο και στον S&P. To ίδιο ισχύει και για τις ευρωπαϊκές αγορές. Συνεπώς η Αθήνα στις 780 μονάδες δεν μπορεί να πλήττεται με το ίδιο και δυσανάλογο βάρος.

Αυτή η πτώση προβληματίζει τους ξένους επενδυτές διότι η ελληνική αγορά αποδεικνύει για ακόμα φορά ότι, είναι ρηχή. Με άλλα λόγια, η απουσία αναχωμάτων από ισχυρούς θεσμικούς είναι εμφανής ιδιαίτερα όταν υπάρχει ένα θέμα το οποίο δεν αφορά άμεσα στην ελληνική αγορά.

Σε ότι αφορά το πακέτο Τσίπρα, επίσης η πτώση είναι υπερβολική διότι πολλά από τα μέτρα είναι μελλοντικά και εφόσον εκλεγεί ως κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών Εθνικής και Eurobank, από το Δείκτη Msci.

Eν όψει αυτής της αναβάθμισης, η μετοχή της Eurobank έχανε πάνω από 7% για να κλείσει αργότερα με πτώση 3,97%. Είναι προφανές ότι υπάρχει σε εξέλιξη κερδοσκοπικό παιχνίδι, εν όψει της αναβάθμισης.

Πτώση 1,85% για την Alpha bank στα 1,217 ευρώ. Βουτιά 3,97% για την Eurobank στα 0,69 ευρώ. Βουτιά 8,34% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,494 ευρώ. Με πτώση 1,05% για την Εθνική Τράπεζα στα 1,88 ευρώ Βουτιά πάνω απο 3% για ΟΛΠ και ΟΠΑΠ στα 19,98 ευρώ και 8,825 ευρώ. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 53,4 εκατ. ευρώ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By