Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2019

Βρετανία: Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Χαντ διεκδικούν την πρωθυπουργία

Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Χαντ είναι τελικά οι δύο διεκδικητές της πρωθυπουργίας στην Βρετανία, καθώς ολοκληρώθηκαν οι ψηφοφορίες στο κόμμα των Συντηρητικών.

Οι δυο τους είναι ο πρώην και ο νυν υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, και προκρίθηκαν στον τελικό γύρο για την θέση του επικεφαλής και την πρωθυπουργία στη Βρετανία, αποκλείοντας τον υπουργό Εσωτερικών Σαγίντ Τζαβίντ και τον υπουργό Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ.

Ο Μπόρις Τζόνσον αναδείχθηκε μακράν πρώτος, συγκεντρώνοντας 160 ψήφους από τις συνολικά 313 και θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος για να κερδίσει την τελική ψηφοφορία.

Ο Τζέρεμι Χαντ ήρθε δεύτερος με 77 ψήφους, ενώ ο Μάικλ Γκόουβ τρίτος με μόλις δύο ψήφους διαφορά, καθώς συγκέντρωσε την προτίμηση 75 συναδέλφων του.

Στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας διαδοχής, οι δύο αντίπαλοι θα απευθυνθούν με προεκλογικές καμπάνιες στην βάση του κόμματος, προσπαθώντας να κερδίσουν την υποστήριξη των 160.000 μελών, που θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο.

Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί την εβδομάδα που ξεκινά στις 22 Ιουλίου, ενώ ήδη ο αρμόδιος κοινοβουλευτικών υποθέσεων των Συντηρητικών ανακοίνωσε ότι η θερινή διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου θα ξεκινήσει στις 25 Ιουλίου.

By