Δευτέρα, 30 Μαρτίου, 2020

Υπεκφυγές Τραμπ για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε ηθελημένα να αναφερθεί στο θέμα της οπλοκατοχής μετά τη δολοφονία 17 ανθρώπων σε λύκειο της Φλόριντα, μία από τις χειρότερες μαζικές δολοφονίες σε σχολείο των ΗΠΑ εδώ και 25 χρόνια, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του με τρόπο πολύ διαφορετικό από αυτόν των προκατόχων του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε το περιστατικό την επομένη της τραγωδίας «με βαριά καρδιά».

«Είμαστε εδώ για εσάς, ό,τι κι αν χρειάζεστε, ό,τι κι αν μπορούμε να κάνουμε, για να απαλύνουμε τον πόνο σας», τόνισε ο Τραμπ απευθυνόμενος στις οικογένειες των θυμάτων.

Έπειτα από τις πιέσεις των συμβούλων του και μετά τα ερωτήματα που προκλήθηκαν από την αρχική του σιωπή, ο Τραμπ αποφάσισε να μιλήσει. Λίγο νωρίτερα είχε ζητήσει μέσω ανακοίνωσής του οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες στα δημόσια κτίρια, στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και στις αμερικανικές πρεσβείες.

Την ημέρα της τραγωδίας η απόφαση του Λευκού Οίκου να ακυρώσει την καθημερινή συνέντευξη Τύπου, σχεδόν την ίδια ώρα που οι αρχές της Φλόριντα ανακοίνωναν τον αριθμό των νεκρών, είχε προκαλέσει το λιγότερο έκπληξη, μεταδίδει το AFP.

Κι αν ο Τραμπ δήλωσε ότι πρόκειται να επισκεφθεί σύντομα την πόλη Πάρκλαντ, όπου σημειώθηκε το περιστατικό, απέφυγε στο διάγγελμά του να αναφερθεί στη δεύτερη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος που διασφαλίζει το δικαίωμα στην οπλοκατοχή αλλά και στα ημιαυτόματα όπλα, όπως το AR-15 που χρησιμοποίησε ο δράστης στη Φλόριντα.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δεν επιθυμεί να κάνει αλλαγές στην νομοθεσία για την οπλοκατοχή, σημειώνει το AFP. Παραδόξως η στάση του αυτή έχει οδηγήσει σε μείωση των πωλήσεων των όπλων, καθώς οι ερασιτέχνες συνήθως αυξάνουν το οπλοστάσιό τους όταν οι πολιτικοί απειλούν να περιορίσουν την πρόσβαση στα πυροβόλα όπλα.

By