Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Άμποτ: Δεν αποκλείει χερσαία στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ

Παρά το γεγονός ότι η Αυστραλία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, στρατεύματα της πολέμησαν στο πλευρό του συνασπισμού στο Ιράκ και το Αφγανιστάν

Abott

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ αρνήθηκε την Τετάρτη να αποκλείσει την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων για την υποστήριξη των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ, εν μέσω της αυξανόμενης δράσης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που έχουν καταλάβει μεγάλα τμήματα της χώρας αλλά και της γειτονικής Συρίας.

Ο Άμποτ ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο αν οι «μπότες στο έδαφος» είναι απαραίτητες για να απωθήσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που λίγες ώρες πριν δημοσιοποίησαν ένα βίντεο που έδειχναν τον αποκεφαλισμό ενός δεύτερου Αμερικανού δημοσιογράφου του Στίβεν Σότλοφ.

«Πολλές χώρες μιλούν η μία με την άλλη για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε, αλλά απλά το Ισλαμικό Κράτος είναι μια απειλή όχι μόνο για τους λαούς της Μέσης Ανατολής, αλλά και για τον ευρύτερο κόσμο» είπε ο αυστραλός πρωθυπουργός. «Αυτή είναι μια σύγκρουση που δικαιολογημένα επιθυμούμε να αποφύγουμε, αλλά είναι μια σύγκρουση που δυστυχώς έχει φτάσει σε εμάς όπως έχουμε δει» συμπλήρωσε.

Παρά το γεγονός ότι η Αυστραλία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, στρατεύματα της πολέμησαν στο πλευρό του συνασπισμού στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, και αναμένεται να αποδεχθούν την επίσημη ένταξη στο πρόγραμμα της ενισχυμένης εταιρικής σχέσης της συμμαχίας στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα.

Η Αυστραλία συμμετέχει επίσης στην πολυεθνική προσπάθεια ανθρωπιστικής βοήθειας σε πληθυσμούς του βορείου Ιράκ αλλά και της στρατιωτικής ενίσχυσης προς τις κουρδικές δυνάμεις που αντιμάχονται τους μαχητές του Ισλαμικού κράτους με τον Τόνι Άμποτ να μην αποκλείει πρόσφατα ακόμη και τη συμμετοχή των αυστραλών στις αεροπορικές επιδρομές.

Εν τω μεταξύ και ο πρώην αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Κρίστοφερ Χιλ, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής στο Ιράκ από το 2009-2010, δήλωσε ότι ο αποκεφαλισμός του Στίβεν Σότλοφ πρέπει να αφυπνίσει τον κόσμο και ότι μόνο μια στρατιωτική λύση είναι ρεαλιστική σε αυτό το σημείο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By