Κυριακή, 16 Ιανουαρίου, 2022

Άνοιξε το κέντρο – Νέα πορεία το απόγευμα

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, το μεσημέρι της Τετάρτης, ωστόσο οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 7 το απόγευμα, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο φορέων και οργανισμών

apergia

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, το νομοσχέδιο προβλέπει «την κατάργηση Νομικών Προσώπων του Δημοσίου, την άμεση απόλυση ή τη διαθεσιμότητα κι άλλων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την καθιέρωση ενός μόνιμου μηχανισμού δημιουργίας δεξαμενών νέων διαθεσιμοτήτων μέσω της εφαρμογής νέου συστήματος “αξιολόγησης” και της καθιέρωσης υποχρεωτικής ποσόστωσης».

Εξάλλου, οι εκπαιδευτικοί, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή.

Ορισμένοι, αλυσοδέθηκαν συμβολικά στα κάγκελα που έχουν στηθεί έξω από το κοινοβούλιο, ενώ νωρίτερα στο ίδιο σημείο συγκεντρώθηκαν καθαρίστριες, κρατώντας στα χέρια σκούπες και σφουγγαρίστρες.

Παράλληλα, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συγκεντρώθηκαν οι σχολικοί φύλακες που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Δύο συγκεντρώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της απεργίας της ΑΔΕΔΥ. Η μία στο άγαλμα του Βενιζέλου, από την ΕΔΟΘ, και η άλλη στην πλατεία Αγίας Σοφίας, από το ΠΑΜΕ.

Και στις δύο συγκεντρώσεις δυναμικό «παρών» με πανό και συνθήματα έδωσαν καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης, εργαζόμενοι στην υγεία, την αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις εφορίες, τα τελωνεία και άλλους τομείς του δημοσίου.

Οι συγκεντρωμένοι έκαναν στη συνέχεια πορείες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με κατάληξη το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Αλυσοδεμένοι εκπαιδευτικοί στη Βουλή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή πραγματοποιούν εκπαιδευτικοί που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Εκπαιδευτικοί έχουν αλυσοδεθεί στα κάγκελα που έχουν στηθεί έξω από το κοινοβούλιο, ενώ οι καθαρίστριες κρατούν στα χέρια σκούπες και σφουγγαρίστρες.

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν συγκεντρωθεί οι σχολικοί φύλακες που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα θα έρθουν αντιμέτωποι με την ανεργία στις 22 Μαρτίου, οπότε λήγει το καθεστώς διαθεσιμότητας. Η

Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί 24ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα, Τετάρτη, αντιδρώντας στις απολύσεις, στο καθεστώς διαθεσιμότητας, αλλά και στις αξιώσεις που προβάλλει η τρόικα στον τομέα των εργασιακών σχέσεων. Η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει επίσης 48ωρη απεργία στις 19 και 20 Μαρτίου.

Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, σημειώνοντας ότι η τρόικα ζητεί νομοθετική ρύθμιση του «δικαιώματος» των εργοδοτών για ανταπεργία (lockout), κατάργηση τριετιών και περαιτέρω μείωση του κατώτερου μισθού.

Αναφέρει ακόμη ότι οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το ΔΝΤ απαιτούν, παράλληλα, να προωθηθεί αντεργατική ρύθμιση που θα δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στη διαδικασία κήρυξης απεργίας από τα συνδικάτα με πρόσχημα την ύπαρξη πλειοψηφίας επί του συνόλου των εργαζομένων του κλάδου.

Η ΑΔΕΔΥ χαρακτηρίζει θρασύτατες και προκλητικές για τους εργαζόμενους της χώρας τις «νέες αποικιοκρατικές απαιτήσεις της τρόικας» και υπογραμμίζει ότι «δεν καθησυχάζουν και οι δήθεν αρνήσεις της κυβέρνησης».

«Όχι μόνο γιατί όλα τα μέτρα που ζητά η τρόικα στην αρχή “απορρίπτονται” και στη συνέχεια υλοποιούνται, αλλά κυρίως γιατί είναι τα ίδια ταξικά συμφέροντα που υπηρετούν κυβέρνηση και τρόικα. Είναι και μέτρα που εξυπηρετούν το ντόπιο κεφάλαιο άρα και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης. Εξάλλου είναι οι κυβερνήσεις της χώρας μας που τα τελευταία χρόνια επέβαλλαν τις δραματικές μειώσεις στους μισθούς, στις συντάξεις μας και την κατάργηση κοινωνικών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων» σημειώνει.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By