Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Άρειος Πάγος: Προσαύξηση 75% του μισθού για την εργασία τις Κυριακές

Εάν δεν του χορηγείται άλλη μέρα ανάπαυσης δικαιούται επιπλέον και το 1/25 του μισθού του

misthoi600_450

Προσαύξηση 75% στο 1/25 του νόμιμου μισθού του δικαιούται να λάβει ο κάθε εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα τις Κυριακές, σύμφωνα με απόφαση του Εργατικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Στην απόφαση τονίζεται ακόμα ότι εάν δεν του χορηγείται άλλη μέρα ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας δικαιούται επιπλέον και το 1/25 του μισθού του.

Ο Άρειος Πάγος δικαίωσε οδηγό φορτηγού αυτοκινήτου και υποχρέωσε κατασκευαστική εταιρεία να του καταβάλλει το ποσό των 5.487 ευρώ ως αμοιβή για την απασχόληση του τις Κυριακές.

Οδηγός που δούλευε για δύο χρονια στην εταιρεία, δεν έλαβε για τις Κυριακές καμία προσαύξηση των αποδοχών του όπως προβλέπει η εργατική νομοθεσία (βασιλικό διάταγμα 748/1966 και υπουργικές αποφάσεις), αλλά ούτε του δινόταν αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης άλλη ημέρα της εβδομάδας.

Οι Αρεοπαγίτες έκριναν ότι οι απασχολούμενοι τις Κυριακές, ανεξάρτητα εάν η απασχόληση τους είναι νόμιμη ή παράνομη, δικαιούνται να λάβουν για κάθε Κυριακή προσαύξηση 75% στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους.

Αναφερόμενοι στον αδικαιολόγητο πλουτισμό του εργοδότη σημειώνουν ότι ο εργοδότης στις περιπτώσεις που ο μισθωτός εργάζεται τις Κυριακές, αλλά δεν λαμβάνει άλλη ημέρα αναπαύσεως υποχρεούται να καταβάλλει κάθε τι που ο εργοδότης θα κατέβαλλε στον ίδιο εργαζόμενο αν εργαζόταν σε ημέρα μη αναπαύσεως, χωρίς όμως την προσαύξηση της υπερεργασίας άλλων ημερών.

By