Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020

Άρνηση ΚΕΔΕ για την εξόφληση οφειλών στη ΔΕΗ

Που αφορά την παροχή ηλεκτροφωτισμού στους δρόμους και τη λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών

kedeA

Αντίθετο στην συμμετοχή για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, που αφορά την παροχή ηλεκτροφωτισμού στους δρόμους και τη λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών, εξέφρασε η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) στη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Όπως ενημέρωσε το ΔΣ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, κατά τη διάρκεια συνάντησής του, σήμερα το μεσημέρι, στο υπουργείο Εσωτερικών, του γνωστοποιήθηκε ότι οι δήμοι καλούνται να συμμετάσχουν μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) του 2015 στην εξόφληση των συγκεκριμένων ληξιπρόθεσμών οφειλών.

Όπως υπενθύμισε ο κ. Ασκούνης, η συγκεκριμένη αρμοδιότητα μεταφέρθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος στην Περιφέρεια, το 2011, και η Περιφέρεια με τη σειρά της αρνήθηκε να αναλάβει την αρμοδιότητα, διότι η μεταφορά της δεν συνοδευόταν και από τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων.

Παρόλα αυτά, το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τα τέλη του 2013 προς τη ΔΕΗ θα επιμερισθούν μεταξύ των προϋπολογισμών των Περιφερειών και των Δήμων. Όμως, ουδέποτε έχει χρεωθεί ή πιστοποιηθεί σε δήμο χρέος προς τη ΔΕΗ από τον ηλεκτροφωτισμό των δρόμων και τη λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών.

Όπως είπε, κατά συνέπεια, «Θεωρούμε αδιανόητο να υπάρχει καν σκέψη ρύθμισης οφειλών της Περιφέρειας και παλαιότερα του υπουργείου ΠΕΚΑ από τους ΚΑΠ των δήμων».

Όπως είπε ο κ. Ασκούνης, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ αποτέλεσε αίτημα της τρόικας κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By