Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020

«Έδινα άδεια για όπλα στους Χρυσαυγίτες, όπως έκαναν όλοι», λέει ο ψυχίατρος της ΧΑ

Τι κατέθεσε ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου

xrysi augiΠαραδέχεται ότι εξέδωσε έξι πιστοποιητικά για να αποκτήσουν άδεια οπλοφορίας στελέχη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Ομολογεί ότι δεν τα πρωτοκόλλησε διότι, όπως λέει, δεν προορίζονταν για δικαστική χρήση και μ’ αυτόν τον τρόπο καταπολεμούσε τη γραφειοκρατία, ενώ για το ότι είπε ψέματα στο διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου όταν τον ρώτησαν για συγκεκριμένη περίπτωση Χρυσαυγίτη, απάντησε ότι… απλώς δεν θυμόταν.

Ετσι προσπάθησε να δικαιολογήσει τις κατηγορίες για πειθαρχικά παραπτώματα στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο για θέματα ιατρών ο ψυχίατρος και πρώην συντονιστής διευθυντής στο 4ο τμήμα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών κ. Κώστας Παρασχάκης. Ο αποκαλούμενος από τους συναδέλφους του και «Δρ Ψυχώ της Χρυσής Αυγής», στην απολογία του χαρακτήρισε τον ναζιστικό χαιρετισμό με τον οποίο χαιρετούσε και ο ίδιος «αρχαίο δωρικό», ενώ αποκάλυψε πως πλέον δεν ανήκει στη Χρυσή Αυγή.

Ωστόσο δεν κατάφερε να πείσει και έτσι το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του επέβαλε τρίμηνη αργία με πλήρη στέρηση των αποδοχών του. Το οξύμωρο είναι ότι η υπόθεση ξεχάστηκε μόλις τα φώτα της δημοσιότητας έσβησαν και σήμερα όλα είναι μετέωρα. Η ποινή ολοκληρώθηκε, αλλά ο ψυχίατρος και πρώην υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, ούτε επέστρεψε στο νοσοκομείο, ούτε εκλήθη εκ νέου να επανεξεταστεί. Ετσι, τώρα λαμβάνει το 1/3 του μισθού του χωρίς να εργάζεται και η αλήθεια είναι πως αν και έχει ζητήσει επανειλημμένως να επιστρέψει, ουδείς του απαντά.

«Έκανα ό,τι κάνουν όλοι…»

Όταν ο Παύλος Φύσσας έπεφτε νεκρός από τις μαχαιριές του Χρυσαυγίτη στο Πέραμα, άρχισαν σιγά-σιγά να βγαίνουν στην επιφάνεια οι ημέρες και τα έργα μελών και οπαδών της Χρυσής Αυγής. Η εξέταση των αδειών οπλοφορίας τόσο των βουλευτών όσο και των στελεχών του κόμματος που κατείχαν νόμιμα έδειξε ότι σε πολλές από αυτές, στο κομμάτι που είχε να κάνει με την ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, υπήρχε η υπογραφή του κ. Παρασχάκη. Μάλιστα, τότε άρχισαν να πληθαίνουν και οι καταγγελίες συναδέλφων του για περίεργη συμπεριφορά, φιλοχουντικές απόψεις, ενώ ο διευθυντής του 9ης Κλινικής του ΨΝΑ κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια εφημερίας ο συγκεκριμένος ψυχίατρος χορήγησε πιστοποιητικά σε άτομα που και μόνο από την όψη τους προκαλούσαν. Η έρευνα έδειξε ότι ο κ. Παρασχάκης, δεν είχε υποβάλει «πόθεν έσχες», ενώ κλήθηκε στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο για θέματα γιατρών.

Βέβαια, όπως συμβαίνει συνήθως στην Ελλάδα, χρειάστηκε να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα και να μπει το 2014 για να ελεγχθεί αν υπάρχουν πειθαρχικά παραπτώματα του συγκεκριμένου ψυχιάτρου. Στο Δ.Σ. ο κ. Παρασχάκης παρουσιάστηκε ιδιαίτερα συγκαταβατικός και απολογητικός. Παραδέχτηκε ότι εξέδωσε ιατρικές γνωματεύσεις σε αιτούντες Χρυσαυγίτες για άδεια οπλοφορίας και συγκεκριμένα για τους Ηλία Παναγιώταρο, Ευστάθιο Μπούκουρα, Απόστολο Γκλέτσο, Ιωάννη Βούλδη και Πολύβιο Ζησιμόπουλο. «Την περίοδο που εκδόθηκαν τα κρινόμενα πιστοποιητικά, όλοι σχεδόν οι συνάδελφοι στο ΨΝΑ ακολουθούσαν την ίδια τακτική, δηλαδή σε όσα δεν προορίζονταν για δικαστική χρήση, εξέταζαν τους αιτουμένους σε ημέρες εφημερίας και κατόπιν εξέδιδαν τα πιστοποιητικά δίχως να καταχωρούνται οι αιτήσεις στο βιβλίο μητρώου της γραμματείας εξωτερικών ιατρείων και σαφώς δίχως να αναγράφονται αριθμός πρωτοκόλλου και λήπτης», υποστήριξε στο απολογητικό του υπόμνημα ο κ. Παρασχάκης δικαιολογώντας το γιατί δεν πρωτοκόλλησε τις συγκεκριμένες αιτήσεις.

Μάλιστα, απαντώντας στις ερωτήσεις του προέδρου του πειθαρχικού συμβουλίου, τόνισε πως γνώριζε ότι αυτή η τακτική ήταν παράτυπη αλλά επιτρέπεται προς αποφυγή της γραφειοκρατίας. Στην ερώτηση δε του προέδρου αν πιστεύει ότι υπάρχει αμέλεια-παρατυπία στην έκδοση των συγκεκριμένων πιστοποιητικών, απάντησε: «Ναι υπάρχει, αλλά εγώ δεν το γνώριζα», προσθέτοντας ότι «ζω έναν Γολγοθά και ακούω να με αποκαλούν και φασίστα». Οταν όμως του επεσήμαναν ότι οι ισχυρισμοί του έρχονται σε αντίθεση με ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται καθαρά να χαιρετά ναζιστικά, ο ψυχίατρος απάντησε: «Τότε, στη διάρκεια ομιλιών στη Χρυσή Αυγή χαιρετούσαμε με αρχαίο δωρικό χαιρετισμό. Σήμερα δεν είμαι στη Χρυσή Αυγή».

Το Δ.Σ. επέβαλε στον κ. Παρασχάκη την ποινή της προσωρινής παύσης τριών μηνών με πλήρη στέρηση των αποδοχών του για παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος διότι εξέδωσε πιστοποιητικά χωρίς να έχουν τα απαραίτητα κατά τον νόμο στοιχεία. Επίσης, του επέβαλε την αφαίρεση άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου επί δύο χρόνια για το αδίκημα της αναξιοπρεπούς εκτός υπηρεσίας συμπεριφοράς και συγκεκριμένα για την εμφάνισή του σε τηλεοπτικό κανάλι και τα λεχθέντα σε αυτό.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του ψυχιάτρου, κ. Νικόλαος Κουμουλέντζος, μιλώντας στο «protothema.gr» τονίζει: «Ο εντολέας μου βρίσκεται ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο στο περιθώριο σε καθεστώς αργίας, με ό,τι επιπτώσεις συνεπάγεται αυτό σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του επεβλήθη ποινή αργίας τριών μηνών την οποία έχει εκτίσει ήδη από το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη επιστρέψει στα καθήκοντά του. Ευελπιστώ μέσα στις επόμενες ημέρες να επιστρέψει στην οργανική του θέση στο ΨΝΑ Δαφνί, καθώς αφενός οι ασθενείς του τον αναζητούν εναγωνίως, αφετέρου ο ίδιος δεν αντέχει πλέον μακριά από το νοσοκομείο, το οποίο με τόση αφοσίωση υπηρετεί τα τελευταία 25 έτη της ζωής του».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By