Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Ένταση στη πρώτη ολομέλεια του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Δεκάδες ευρωβουλευτές γύρισαν την πλάτη τους τη στιγμή που άρχισε η ανάκρουση του ευρωπαϊκού ύμνου

ευρωκοινοβουλιο

Η πρώτη ολομέλεια του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προέκυψε από τις εκλογές του Μαΐου εκτυλίχθηκε σε κλίμα έντασης, καθώς οι ευρωσκεπτικιστές και ακροδεξιοί δεν δίστασαν να διακηρύξουν με σαφή τρόπο την αντίθεσή τους προς το ευρωπαϊκό σχέδιο, προκαλώντας την αγανάκτηση των συναδέλφων τους ευρωβουλευτών.

Δεκάδες ευρωβουλευτές, προερχόμενοι από αντιευρωπαϊκά κόμματα, γύρισαν την πλάτη τους τη στιγμή που άρχισε η ανάκρουση του ευρωπαϊκού ύμνου στο ημικύκλιο, πριν από την ψηφοφορία με την οποία εξελέγη πρόεδρος του σώματος ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς.

Οι ευρωβουλευτές του ακροδεξιού γαλλικού Εθνικού Μετώπου, του κόμματος που κέρδισε τις ευρωεκλογές στη Γαλλία, παρέμειναν καθιστοί καθ” όλη τη διάρκεια του ύμνου που προέρχεται από την Ωδή στη Χαρά του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.

Ο ύμνος και η ευρωπαϊκή σημαία «είναι τα δύο σύμβολα της υποδούλωσής μας σε μια πολιτική ένωση την οποία απορρίπτει ο βρετανικός λαός», δήλωσε ο Βρετανός ευρωβουλευτής Πολ Νάταλ, που προέρχεται από το αντευρωπαϊκό κόμμα UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ.

Πολλοί ευρωβουλευτές, εξοργισμένοι με τη στάση αυτή, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους μέσω του Twitter. Ο Γάλλος Φιλίπ Ζουβέν που ανήκει στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος χαρακτήρισε τους αντιευρωπαϊστές «ηλίθιους, 100 χρόνια μετά τη μαζική αυτοκτονία», αναφερόμενος στα 100 χρόνια από την κήρυξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Η απόρριψη της αδελφοσύνης δεν θα οδηγήσει σε πρόοδο», διακήρυξε επίσης η φιλελεύθερη ευρωβουλευτής Σιλβί Γκουλάρ, κάνοντας λόγο για «ανθρώπους χωρίς ντροπή».

Ο Γάλλος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Εντουάρ Μαρτέν κατήγγειλε από την πλευρά του τη «γελοία» στάση της προέδρου του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, η οποία δεν σηκώθηκε από το έδρανό της κατά την ανάκρουση του ύμνου.

Η κ. Λεπέν «σπεύδει να καταγγείλει τους αλλοεθνείς που δεν σέβονται τον γαλλικό (εθνικό) ύμνο, όποιος δεν σέβεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τότε να το εγκαταλείψει», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By