Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Έντονη ανησυχία της ΕΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία

Ρωσικά στρατεύματα έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τη μεθοριακή Ουκρανική πόλη Νοβοαζόφσκ

slaviansk-ukraine-filorwsoi

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις πληροφορίες περί εισβολής ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις τελευταίες εξελίξεις, κυρίως για τις πληροφορίες από το πεδίο των μαχών», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Κάθριν Άστον, την ώρα που το Κίεβο αναφέρει ότι «ρωσικά στρατεύματα» έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τη μεθοριακή πόλη Νοβοαζόφσκ.

«Επαναλαμβάνουμε ότι είναι άμεση ανάγκη να βρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση», πρόσθεσε η κ. Κοτσίγιαντσιτς, διαβεβαιώνοντας ότι η Ε.Ε. παρακολουθεί «πολύ στενά όσα συμβαίνουν επί του πεδίου».

Η ίδια υπενθύμισε ότι η Κάθριν Άστον είχε μια σειρά συνομιλιών με αξιωματούχους την Τρίτη στο Μινσκ, μεταξύ αυτών και με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο αναμένεται να συναντηθεί το Σάββατο με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, λίγη ώρα πριν από προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε..

Ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Ε.Ε., Κονσταντίν Γελισέγεφ, ζήτησε να συγκληθεί «έκτακτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30 Αυγούστου για την Ουκρανία», αλλά και την παροχή μιας «ευρείας στρατιωτικής και τεχνικής βοήθειας» στη χώρα του.

«Ζητούμε να συγκληθεί μια έκτακτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30 Αυγούστου για την Ουκρανία. Αρκετή συνενοχή και κατευνασμός του επιτιθέμενου. Η αλληλεγγύη θα πρέπει να μεταφραστεί σε σημαντικές κυρώσεις και μια ευρεία στρατιωτική και τεχνική βοήθεια», υπογράμμισε ο κ. Γελισέγεφ, σύμφωνα με τον λογαριασμό της ουκρανικής πρεσβείας στην Ε.Ε. στο Facebook.

«Από την Τετάρτη η Ρωσία άρχισε μια μη συγκαλυμμένη στρατιωτική εισβολή», υπογράμμισε.

By