Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Έρχονται νέες αποκαλύψεις για τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την εμπλοκή των γερμανών βιομηχάνων στις μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας

ulrich_grillo610

Στο αυριανό του τεύχος το SPIEGEL επανέρχεται στην υπόθεση πιθανής εμπλοκής του νυν προέδρου της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Ούλριχ Γκρίλο στην υπόθεση των δωροδοκιών στα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα.

Συγκεκριμένα, τα νέα στοιχεία που δίνουν την αφορμή για να επανέλθει το SPIEGEL στην υπόθεση της δωροδοκίας στην Ελλάδα αφορούν τριμηνιαίες εκθέσεις της περιόδου Ιανουαρίου 2000 με καλοκαίρι 2001, με αναλυτική ενημέρωση για τις δραστηριότητες της STN ATLAS στην Ελλάδα. Συντάκτης των εκθέσεων είναι ο εκπρόσωπος της STN ATLAS στην Ελλάδα Παναγιώτη Ευσταθίου και αποδέκτης ο τότε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ούλριχ Γκρίλο. Σε μια από αυτές τις εκθέσεις, και συγκεκριμένα σε αυτή που φέρει την ημερομηνία 30 Ιουνίου 2000, γίνεται αναφορά σε συνάντηση του κ. Γκρίλο και δύο μάνατζερ της STN ATLAS κατά την επίσκεψη τους στην Αθήνα με τον τότε γενικό διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνη Κάντα, δηλαδή το άτομο που όπως πιθανολογείται δωροδοκήθηκε από τον Πάνου Ευσταθίου.

Ως αντικείμενο της συνομιλίας Γκρίλο – Ευσταθίου η έκθεση αναφέρει την «πορεία και τις προτεραιότητες (Status und Prioritäten) τρεχόντων προγραμμάτων της STN ATLAS στην Ελλάδα».

«Δεν θυμάμαι»

Σε επικοινωνία που είχε το SPIEGEL με τον κ. Γκρίλο ο νυν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών δηλώνει ότι μετά από σχεδόν 14 χρόνια δεν είναι σε θέση να θυμάται, εάν διάβαζε αυτές τις εκθέσεις και ποιοι ήταν οι συνομιλητές του, όταν επισκέφτηκε την Αθήνα. Αλλά, όπως υποστηρίζει ο Ούλριχ Γκρίλο, «μια τυπική επίσκεψη στον ανώτατο προμηθευτεί», δηλαδή στον κ. Κάντα, δεν θα ήταν καθόλου ασυνήθιστη.

Ο Γκρίλο επιμένει όμως ότι «για υποτιθέμενες δωροδοκίες δεν είχα καμία γνώση». Ας σημειωθεί ότι τόσο στην έδρα της STN ATLAS στη Βρέμη, όσο και στην Αθήνα οι εισαγγελίες ερευνούν κατά πόσο πρώην στελέχη της εταιρείας εμπλέκονται σε δωροδοκία, φοροδιαφυγή και απάτη. Ο Ούλριχ Γκρίλο δεν βρίσκεται ανάμεσά τους.

Διαβάστε περισσότερα για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα

By