Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Έτινγκερ: Μια ενιαία τιμή για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την ΕΕ

«Δεν πρόκειται να γίνει αποδεχτό το παιχνίδι του »διαιρεί και βασίλευε» από τη Ρωσία» τόνισε από την Πολωνία

RUSSIA-GERMANY-ENERGY-GAZ-GAZPROM-EON

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί μια ενιαία τιμή για το φυσικό αέριο της Ρωσίας προς όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ» δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, από την Πολωνία την Παρασκευή, σε διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντόναλντ Τουσκ.

«Επιδιώκουμε ενιαία τιμή φυσικού αερίου για την ευρωπαϊκή κοινή αγορά», ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

«Το παιγνίδι του ΄διαίρει και βασίλευε΄ ή ένα παρόμοιο παιγνίδι που προτείνει η Μόσχα δεν μπορεί και δεν θα γίνει αποδεκτό από τα κράτη μέλη της ΕΕ», συνέχισε ο κ. Έτινγκερ.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προμηθεύονται ρωσικό φυσικό αέριο με βάση διμερή συμβόλαια με τη Μόσχα, πληρώνοντας διαφορετικές τιμές.

«Έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές ως προς τις τιμές του φυσικού αερίου. Όσο μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών καταλαμβάνει το ρωσικό φυσικό αέριο και όσο ισχυρότερο μονοπώλιο έχει η Ρωσία, τόσο υψηλότερες είναι οι τιμές», δήλωσε ο Γκίντερ Έτινγκερ.

Ο Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να διαθέτει πανευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, περισσότερους ενεργειακούς συνδέσμους μεταξύ των χωρών, περισσότερους σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου και μεγαλύτερη διαφοροποίηση των πηγών με εταίρους όπως η Νορβηγία.

«Η υποδομή για τη διέλευση του φυσικού αερίου και των ενεργειακών πόρων πρέπει να είναι πανευρωπαϊκού χαρακτήρα και θα πρέπει να περιλαμβάνει και την Ουκρανία, τη Γεωργία και τα Δυτικά Βαλκάνια. Θέλουμε να αποδείξουμε την αλληλεγγύη μας προς την Ουκρανία», είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Το Κίεβο εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του προς την εισαγωγή ενιαίας τιμής του φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δια στόματος του υπουργού Ένέργειας Γιούρι Πρόνταν, ο οποίος μίλησε στους δημοσιογράφους στη Βαρσοβία πριν από τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του και τον Eυρωπαίο επίτροπο Ενέργειας.

Πηγή: ΑΜΠΕ
By