Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

«Έφυγε» ο συνθέτης του Πιανίστα

Σε ηλικία 81 ετών απεβίωσε ο Πολωνός συνθέτης Βόιτσεκ Κίλαρ, γνωστός περισσότερο στο ευρύ κοινό για  τη μουσική που συνέθεσε για την ταινία «Πιανίστας» του Ρομάν Πολάνσκι

thepianist2

Σε ηλικία 81 ετών απεβίωσε ο Πολωνός συνθέτης Βόιτσεκ Κίλαρ, γνωστός περισσότερο στο ευρύ κοινό για  τη μουσική που συνέθεσε για την ταινία «Πιανίστας» του Ρομάν Πολάνσκι,  η οποία κέρδισε το 2002 το βραβείο Σεζάρ καλύτερης μουσικής γραμμένης για ταινία.

Επίσης, ο Β. Κίλαρ έντυσε με τη μουσική του ταινίες σκηνοθετών όπως ο Αντρέι Βάιντα και ο Φράνσις Κόπολα.

Το 1992, η Αμερικανική Ένωση Συνθετών και Συγγραφέων στο Λος Άντζελες τον τίμησε για τη μουσική του στην ταινία «Δράκουλας» του Φράνσις Φορντ Κόπολα.

«Ένας εξαιρετικός άνθρωπος μας άφησε, υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες του πολωνικού πολιτισμού», δήλωσε μετά την ανακοίνωση του θανάτου του ο Βάλντεμαρ Νταμπρόφσκι, διευθυντής της Όπερας της Βαρσοβίας.

Ο Βόιτσεκ Κίλαρ, εκτός από τη μουσική για δεκάδες ταινίες, συνέθεσε συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου και έργα για σολίστες.

Ωστόσο οι μουσικές του για ταινίες ήταν αυτές που τον έκαναν πολύ δημοφιλή στην Πολωνία και τον κόσμο, όπως το περίφημο βαλς του για την ταινία «Η Γη της Επαγγελίας» του Αντρέι Βάιντα.

Ο Βόιτσεκ Κίλαρ γεννήθηκε το 1932 στο Λβιβ, πολωνική πόλη πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η οποία σήμερα βρίσκεται στη δυτική Ουκρανία. Μετά τον πόλεμο έζησε στο Κατοβίτσε (νότια Πολωνία), όπου σπούδασε στη Μουσική Ακαδημία του Κατοβίτσε και στη συνέχεια στο Παρίσι, με τη Γαλλίδα πιανίστρια και παιδαγωγό Νάντια Μπουλανζέ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By