Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022

Αίγυπτος: Το Μάρτιο θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές

Πριν την οικονομική σύνοδο κορυφής του Μαρτίου

aigyptos

Το Μάρτιο του επόμενου έτους θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Αίγυπτο, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος της προεδρίας της χώρας επικαλούμενος τις δηλώσεις του προέδρου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι προς Αμερικανούς επιχειρηματίες που επισκέπτονται την Αίγυπτο.

Αν και δεν έχει οριστεί η επίσημη ημερομηνία ο πρόεδρος Σίσι φέρεται να είπε στους Αμερικανούς ότι θα προχωρήσει στην εκλογική διαδικασία πριν την οικονομική σύνοδο κορυφής του Μαρτίου, όπου η Αίγυπτος ελπίζει να προσελκύσει επενδύσεις, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου Αλάα Γιουσέφ.

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος της Εκλογικής Επιτροπής Μεντχάντ Ιντρίς τόνισε ότι για την προετοιμασία της διαδικασίας είναι αναγκαίος περισσότερος χρόνος αρνούμενος να ορίσει ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Εν τούτοις αιγυπτιακές εφημερίδες επικαλούμενες ανώνυμες πηγές, αναφέρουν ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν περίπου τον Μάρτιο. «Είμαστε ακόμα σε αναμονή για το νόμο που θα ορίσει τις εκλογικές περιφέρειες και οι προετοιμασίες για τις εκλογές είναι σε εξέλιξη», σημείωσε ο Μεντχάντ Ιντρίς.

Πολιτικές πηγές υπογραμμίζουν ότι ο πολυαναμενόμενος νόμος που θα ορίζει τα εδαφικά όρια των εκλογικών περιφερειών μπορεί να περάσει ανά πάσα στιγμή και ότι η προφανής καθυστέρηση υποδηλώνει την αγωνία της κυβέρνησης για την έκβαση των εκλογών.

Η Αίγυπτος είναι χωρίς κοινοβούλιο από τον Ιούνιο του 2012, όταν με δικαστική απόφαση διαλύθηκε το δημοκρατικά εκλεγμένο Σώμα που προέκυψε μετά την εξέγερση του 2011 κατά την οποία ανατράπηκε ο Χόσνι Μουμπάρακ. Υπό την προεδρία του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, η νομοθετική εξουσία μεταφέρθηκε στην Άνω Βουλή εν αναμονή των νέων βουλευτικών εκλογών. Αλλά πριν τη διεξαγωγή τους ο πρόεδρος Μόρσι ανατράπηκε από τον στρατό με συνέπεια η χώρα να βρεθεί χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Με βάση τον οδικό χάρτη που θεσπίστηκε μετά την ανατροπή του Μόρσι οι βουλευτικές εκλογές έπρεπε να διεξαχθούν ως το Νοέμβριο του 2014 δηλαδή έξι μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές που έφεραν τον πρώην αρχηγό του στρατού Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι στην κεφαλή του κράτους. Αν και πολλοί Αιγύπτιοι δέχτηκαν θετικά την άνοδο του Σίσι στην προεδρία μετά από τρία χρόνια πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας οι επικριτές του νυν προέδρου τονίζουν ότι καθυστερεί τις εκλογές, ώστε να εδραιώσει την εξουσία του. Χωρίς την παρουσία κοινοβουλίου, ο Σίσι χρησιμοποιεί τη νομοθετική εξουσία του για να εισαγάγει οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εντυπωσιάσει τους επενδυτές, ενώ ακόμη, περιορίζει τις πολιτικές ελευθερίες.

Με την εξέγερση του 2011 δημιουργήθηκαν προσδοκίες για περισσότερες ελευθερίες οι οποίες πύκνωσαν με την νίκη του Μοχάμεντ Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, μετά την ανατροπή του Μόρσι οι αρχές εξαπέλυσαν κύμα καταστολής κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, σκοτώνοντας εκατοντάδες και συλλαμβάνοντας χιλιάδες υποστηρικτές του. Το παλαιότερο ισλαμικό κίνημα της Αιγύπτου τέθηκε εκτός νόμου και χαρακτηρίστηκε ως τρομοκρατική οργάνωση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By