Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

Αισιόδοξος ο Στουρνάρας για συμφωνία με την τρόικα

Παραμένει ανοιχτό το θέμα με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών

stournaras2

«Η τρόικα γυρνάει την Τετάρτη στην Αθήνα και πιστεύουμε πως θα τα βρούμε στις διαπραγματεύσεις μαζί τους μέχρι την Κυριακή» ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από τη συνεδρίαση του EcoFin στις Βρυξέλλες.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών σε δημοσιογράφους, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο δεν είναι λίγα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά. Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε την ευρεία «γκάμα» των προαπαιτούμενων δράσεων που περιλαμβάνονται στην τέταρτη αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι για το 2013 υπήρχαν 896 προαπαιτούμενες δράσεις, εκ των οποίων υλοποιήθηκε το 79%.

Όπως είπε ο Γ. Στουρνάρας, η συμφωνία που αναμένεται να κλείσει με την τρόικα ως το τέλος της εβδομάδος θα εστιάσει κυρίως σε θέματα διαρθρωτικά, όπως περιγράφονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, π.χ. στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά ζητήματα, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι παραμένει υπό συζήτηση το θέμα της φορολόγησης υπέρ τρίτων και η μείωση κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών.

Σε ό,τι αφορά τα τραπεζικά θέματα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που ήθελε, καθώς αναγνωρίζεται ότι την ευθύνη για τη διεξαγωγή των στρες τεστ των ελληνικών τραπεζών την έχει η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Δεν υποβαθμίζουμε το ρόλο του ΔΝΤ. Είναι όμως ένα ζήτημα που έχει να κάνει περισσότερο μεταξύ των μελών της τρόικας παρά με εμάς», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ο Γ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, εφόσον υπάρξει συμφωνία με την τρόικα τις επόμενες ημέρες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το Μάιο θα έχουμε τα λεφτά». Ο ίδιος τόνισε ότι το ποσό της εκταμίευσης θα καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

Εξάλλου, ερωτηθείς κατά πόσο είναι εφικτό η Ελλάδα να βγει ως το τέλος του χρόνου στις αγορές, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι η έξοδος στις αγορές θα είναι δοκιμαστική και για μικρά ποσά. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο ίδιος δεν έχει αντιληφθεί ενστάσεις από πλευράς του ΔΝΤ γι΄ αυτό το θέμα.

Τέλος ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και επικυρωθεί από τη Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα, θα ξεκινήσει στο Eurogroup η συζήτηση αφενός για το χρηματοδοτικό κενό και αφετέρου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, βάσει της απόφασης του Νοεμβρίου του 2012.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By