Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024

ΟΗΕ: Υπό ακραία φτώχεια το 10% των Ελλήνων

Ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι ορισμένα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα υπονομεύουν ανθρώπινα δικαιώματα και την πρόσβαση των ανθρώπων στην εργασία, στην υγεία, στο νερό και την ενέργεια.

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

«Περισσότερο από το 10% του πληθυσμού στην Ελλάδα ζει σήμερα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ενώ η ανεργία των νέων έχει φτάσει σε πρωτοφανές επίπεδο της τάξεως του 59,3%» δήλωσε ο ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, Cephas Lumina, ο οποίος επέκρινε τις «υπερβολικά άκαμπτες» απαιτήσεις του προγράμματος διάσωσης που έχουν επιβάλει οι δανειστές.

Ωστόσο, παρά τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 25% και συνεχίζει να βρίσκεται σε ύφεση. Η πρόσβαση στις βασικές δημόσιες υπηρεσίες είναι πιθανό να γίνει ακόμη πιο δυσπρόσιτη καθώς η κυβέρνηση δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του τομέα νερού και της ενέργειας. Ο κ. Lumina υποστήριξε ότι «η ιδιωτικοποίηση θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και με ευαισθησία στα δικαιώματα του πληθυσμού».

Τα πρωτοφανή επίπεδα της ανεργίας επηρεάζει επίσης την πρόσβαση των πολιτών στην υγειονομική περίθαλψη, ιδίως των φτωχών και των περιθωριοποιημένων ομάδων. «Σχεδόν το ένα τρίτο του ελληνικού πληθυσμού είναι χωρίς υγειονομική περίθαλψη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι όλο κιαι περισσότεροι πολίτες στηρίζονται στα κοινωνικά ιατρεία.

Μεταξύ των αρνητικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης είναι, κατά τον Cephas Lumina, η σημαντική αύξηση του αριθμού των επιθέσεων εναντίον αλλοδαπών από εξτρεμιστικές ομάδες. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι έλαβε σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων μίσους, συμπεριλαμβανομένων του διορισμού ενός σχετικού Ειδικού Εισαγγελέα στην Αθήνα, καθώς και περίπου 70 αντιρατσιστικών αστυνομικών μονάδων.

Ενώ χαιρετίζει τις εξελίξεις αυτές, ο κ. Lumina θεωρεί ότι οι αρχές «πρέπει να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι τέτοιες εγκληματικές πράξεις δεν θα γίνουν ανεκτές», ενισχύοντας το νομικό και θεσμικό πλαίσιο. Μια πλήρης έκθεση του ΟΗΕ για την επίδραση του προγράμματος λιτότητας στην Ελλάδα στα ανθρώπινα δικαιώματα αναμένεται το Μάρτιο του 2014.

By