Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

«Ανίκανοι εφοριακοί» για το γερμανικό τύπο

fosphotos.com | Panayotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayotis Tzamaros

Οι ελληνικοί φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί, το σημερινό Eurogroup και η απόφαση των Ελβετών για περιορισμό των αμοιβών των μάνατζερ, στα σχόλια του τύπου.

«Ανίκανοι εφοριακοί» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Spiegel, το οποίο γράφει: «Οι ελληνικές εφορίες δεν είναι ικανές και δεν θέλουν να εισπράξουν ένα μεγάλο μέρος των φορολογικών οφειλών. Στο αποτέλεσμα αυτό καταλήγουν ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια εσωτερική έκθεση. Οι ελεγκτές συστήνουν για αυτό το λόγο μεγάλο μέρος των φορολογικών ελέγχων να οργανωθούν ως ημικρατικές επιχειρήσεις. Μέχρι να γίνει αυτό θα πρέπει άμεσα να προσληφθούν 200 και μέχρι το τέλος του 2014, 500 ιδιωτικοί ελεγκτές. Διότι τα φορολογικά έσοδα που εισπράχθηκαν από τους κρατικούς ελεγκτές κινούνται 50% κάτω από τους στόχους που έχει θέσει η τρόικα: Εισπράχθηκαν μόνο 1,1 αντί 2 δις ευρώ τον προηγούμενο χρόνο. Για το 2013 η Αθήνα υπολογίζει μια μικρή μόνο αύξηση». Το δημοσίευμα επισημαίνει πως και οι ειδικές υπηρεσίες που έχουν συσταθεί είναι αναποτελεσματικές, ενώ καταλήγει: «Ακόμα μια κατηγορία: 130 εφοριακοί, οι οποίοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, καλύφθηκαν από συναδέλφους τους. Επιπλέον, πολλοί υπάλληλοι κρίθηκαν «ανεπαρκείς» και «μεγάλη σε ηλικία»

Κύπρος και Eurogroup

Στις εργασίες του σημερινού Eurogroup αναφέρεται δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Die Presse, η οποία σημειώνει πως «οι συνομιλίες με τη σημερινή κυπριακή κυβέρνηση σκοντάφτουν κυρίως στο ξέπλυμα χρήματος και στις ιδιωτικοποιήσεις».

Στην Κύπρο αναφέρεται και δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung με τον τίτλο «Η Κύπρος εναντίον ενός κουρέματος». Η εφημερίδα αναφέρεται στις πρόσφατες δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, ο οποίος τάσσεται κατά ενός κουρέματος του χρέους, διότι αυτό θα είχε ως συνέπεια την απόσυρση σημαντικού μέρους των καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες.

Όσον αφορά το ξέπλυμα χρήματος η εφημερίδα σημειώνει: «Στη διαμάχη για τη νομοθεσία σχετικά με το ξέπλυμα χρήματος ο Κύπριος υπουργός έδειξε συμβιβαστική διάθεση. Την εποπτεία των νόμων από ιδιωτικούς οικονομικούς ελεγκτές δεν σκοπεύει να την αποσύρει».

Οι Ελβετοί και οι μεγαλομάνατζερ

Το θέμα που κυριαρχεί, ωστόσο, στο γερμανικό τύπο είναι τα σχόλια για την μείωση των μισθών των μάνατζερ στην Ελβετία. Η Münchener Merkur σημειώνει: «Η χώρα δεν οδεύει προς μια μαρξιστική νιρβάνα. Οι ικανοί μάνατζερ θα μπορούν και στο μέλλον να κερδίζουν, με την προϋπόθεση να συναινούν οι μέτοχοι».

Η Kölner Stadt Anzeiger σημειώνει πως δεν τέθηκαν συγκεκριμένα όρια. «Απλά διευρύνθηκε ο κύκλος των υπευθύνων σε όλους τους μετόχους. Πρόκειται για έναν εκδημοκρατισμό των μισθών. Την ευθύνη αναλαμβάνουν τώρα οι μέτοχοι. Πρέπει όμως τώρα να το κάνουν».

Η Südwest Presse γράφει: «Στην ουσία πρόκειται για περισσότερη διαφάνεια. Το αποτέλεσμα πυροδοτεί τώρα τη συζήτηση και στη Γερμανία. Και εδώ στη χώρα αυξάνει η έλλειψη κατανόησης και η οργή των ανθρώπων για αυτή την χωρίς όρια απληστία μερικών top managers».

(Πηγή: Deutsche Welle)[space size=»30″]

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By