Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Αναστασιάδης: Αναγκάστηκα να διακόψω τις συνομιλίες για το Κυπριακό

Η απάντηση του προέδρου της Κύπρου στις κατηγορίες Έρογλου

Anastasiadis

Με γραπτή ανακοίνωση του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, απαντά στις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος μετά την απόσυρση του κ. Αναστασιάδη από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό τόνισε ότι έτσι έδειξε ότι δεν ήταν ειλικρινής και δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού με διαπραγματεύσεις.

Η πλήρης απάντηση του Κύπριου προέδρου:

«Είναι καλά γνωστή η σφοδρή μου επιθυμία για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Δυστυχώς, όμως, η στάση του κ. Ντερβίς Έρογλου και οι ενέργειες της Άγκυρας τα τελευταία 24ωρα, που πραγματικά διερωτώμαι ποιους προεκλογικούς σκοπούς ή άλλες σκοπιμότητες του κ. Έρογλου εξυπηρετούν, δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή.
Θέλω να διαβεβαιώσω τους Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας ότι παραμένω προσηλωμένος και θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και αυτό που είναι αναγκαίο αυτή την ώρα είναι η εφαρμογή μέτρων αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και όχι μέτρα που δημιουργούν περισσότερη δυσπιστία μεταξύ των νομίμων κατοίκων του νησιού, με ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι ο φυσικός πλούτος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκει στο κράτος και η εξεύρεση λύσης θα υποβοηθούσε, ώστε το σύνολο του κυπριακού λαού να ωφεληθεί με βάση τις πληθυσμιακές αναλογίες.

Την ώρα, όμως, που η ελληνοκυπριακή πλευρά εισηγείται μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης προκειμένου να δημιουργηθεί νέα δυναμική στον υπό εξέλιξη διάλογο και να διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις των εμπλεκομένων μερών, η Τουρκία, παραγνωρίζοντας τα οφέλη που και η ίδια θα είχε από τη λύση του Κυπριακού, προχωρεί σε ενέργειες που κατάφωρα παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τορπιλίζοντας τις προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης προς όφελος του συνόλου των Κυπρίων.
Λυπούμαι πραγματικά, διότι λόγω των εξελίξεων αναγκάστηκα να αποφασίσω αναστολή της συμμετοχής μου στη διαδικασία των συνομιλιών».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By