Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Ανασχηματισμός τώρα;

Τους τρόπους που θα καλυφθεί το κενό που αφήνουν στην κυβέρνηση τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς αναζητά ο Αντώνης Σαμαράς.

fosphotos | Παναγιώτης Τζάμαρος
fosphotos | Παναγιώτης Τζάμαρος

Η ακύρωση του ταξιδιού του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στη Λευκάδα που ήταν προγραμματισμένο για Κυριακή και Δευτέρα «φουντώνει» τα σενάρια ανασχηματισμού. Κάτι που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να καθυστερήσει, για μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

Για να γίνει κάτι τέτοιο, με δεδομένη την αποχώρηση των στελεχών της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση -τόσο υπουργών, όσο και γραμματέων-, θα πρέπει να τοποθετηθούν άμεσα οι αντικαταστάτες τους.

Άλλωστε προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία είναι η αναθεώρηση της προγραμματικής συμφωνίας των δύο κομμάτων που θα παραμείνουν στην κυβέρνηση. Ως προς την ποσόστωση των δύο κομμάτων, μένει να φανεί αν τις θέσεις που αντιστοιχούσαν στη ΔΗΜΑΡ θα της καρπωθεί το ΠΑΣΟΚ και το 4 «γαλάζιοι», 2 «πράσινοι» και 1 «δημαρίτης» θα γίνει 4 «γαλάζιοι» – τρεις «πράσινοι» ή αν οι δύο εταίροι θα καταλήξουν στο αναλογικότερο 5 «γαλάζιοι» προς 3 «πράσινους».

Η ονοματολογία είχε ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό πριν οποιοσδήποτε υποπτευθεί καν τις ανατροπές των τελευταίων ημερών.

Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας, θέσεις αναπληρωτών στο Ανάπτυξης και το Πολιτισμού, ρόλο στο οικονομικό επιτελείο και, πιθανότατα, τη θέση του υφυπουργού για τη «νέα ΕΡΤ». Ο Ευ. Λιβιεράτος αναμένεται να δώσει τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος στον Γιάννη Μανιάτη ενώ από το ΠΑΣΟΚ ακούγονται, μεταξύ άλλων, τα ονόματα των Πάρι Κουκουλόπουλου, Ευης Χριστοφιλοπούλου, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Φώφης Γεννηματά.

Για τα γαλάζια στελέχη εντός και εκτός κυβέρνησης, η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ δημιουργεί προϋποθέσεις είτε να κρατήσουν το χαρτοφυλάκιο τους και να παραμείνουν στο σχήμα, είτε, οι εκτός, να ενταχθούν σε αυτό. Οι κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης θεωρούνται εκ των φαβορί ενώ η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ δεν αποκλείεται να ανοίγει το δρόμο για την υπουργοποίηση του Μάκη Βορίδη, ίσως και του Άδωνι Γεωργιάδη, για τους οποίους οι Αγ. Κωνσταντίνου έθετε βέτο.

Πλην των εξοδων και εισόδων στο σχήμα, αναμένονται και αρκετές μετακινήσεις καθώς ήδη από χθες ακούγεται το σενάριο μεταπήδησης του υπ. Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη στο Δημόσιας Διοίκησης του κ. Μανιτάκη.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By