Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2020

Ανεμπόδιση διεξαγωγή εκλογών σε όλη την Ουκρανία ζητά η ΕΕ

«Όλοι οι υποψήφιοι να κάνουν ελεύθερα και με ασφάλεια προεκλογική εκστρατεία σε όλη τη χώρα»

ουκρανιαΠροσπάθεια να γίνουν κάτω από τις ομαλότερες συνθήκες οι εκλογές στην Ουκρανία την ερχόμενη εβδομάδα κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση καλώντας τους πολίτες να σεβαστούν την διαδικασία και να μην φέρουν εμπόδια.

Η Ένωση προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα τυχόν εκλογικών αναμετρήσεων που θα οργανωθούν από τους φιλορώσους αυτονομιστές στις 2 Νοεμβρίου και οι υπουργοί εξωτερικών της δηλώνουν:

«Οι υπεύθυνοι (για την οργάνωση των εκλογών) και οι Ουκρανοί ψηφοφόροι θα πρέπει να μπορέσουν να προετοιμάσουν τις εκλογές χωρίς κωλύματα και όλοι οι υποψήφιοι να κάνουν ελεύθερα και με ασφάλεια προεκλογική εκστρατεία σε όλη τη χώρα» και προσθέτουν ότι «το Συμβούλιο καταδικάζει τα πρόσφατα επεισόδια στα οποία υποψήφιοι ξυλοκοπήθηκαν και εκφοβίστηκαν«.

Η ΕΕ υπενθύμισε ότι «δεν θα αναγνωρίσει» τα αποτελέσματα των εκλογών που θα οργανώσουν οι αυτονομιστές στις 2 Νοεμβρίου – οι εθνικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 26 Οκτωβρίου – καθώς εκτιμά ότι αυτή η ψηφοφορία θα διατάρασσε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στην ουκρανική κρίση. Ταυτοχρόνως όμως κάλεσε το Κίεβο να οργανώσει «γρήγορα» τοπικές εκλογές στις ζώνες αυτές.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις εκλογές και ανακοίνωσαν ότι θα οργανώσουν δικές τους βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις 2 Νοεμβρίου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» σημείωσαν εξάλλου ότι έχει περιοριστεί γενικά η βία στην ανατολική Ουκρανία μετά την εκεχειρία της 5ης Σεπτεμβρίου και «καταδίκασαν τις συνεχιζόμενες, πολυάριθμες παραβιάσεις» της εκεχειρίας αυτής.

Παρά τις συναντήσεις που είχαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο, στο Μιλάνο την περασμένη εβδομάδα, οι συγκρούσεις συνεχίζονται ακόμη γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, όπου σήμερα ακούστηκα και μια πολύ ισχυρή έκρηξη. Εξάλλου, ο ουκρανικός στρατός έκανε λόγο για μια επίθεση στα σύνορα από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο Ουκρανοί στρατιώτες.

Η κατάσταση «παραμένει εύθραυστη«, παρατήρησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. Οι υπουργοί επισήμαναν την «ευθύνη» της Ρωσίας και ζήτησαν να αποσυρθούν «οι παράνομες ένοπλες ομάδες, ο στρατιωτικός εξοπλισμός, οι Ρώσοι μαχητές και οι μισθοφόροι» από την ανατολική Ουκρανία.

Ζήτησαν επίσης από τη Μόσχα να εντείνει τη συνεργασία της ώστε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να μπορέσει να αναπτύξει παρατηρητές κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By