Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022

Αντίθετος με το πλαφόν στη συνταγογράφηση ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση ακολουθεί καταστροφική πολιτική στον χώρο της υγείας»

syntages-farmaka-

Την κατηγορηματική του αντίθεση με την απόφαση του υπουργείου Υγείας να βάλει πλαφόν στη συνταγογράφηση, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχετική ανακοίνωση κατηγορεί το υπουργείο ότι ακολουθεί «καταστροφική πολιτική» στον χώρο της υγείας και επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως «παρεμποδίζεται η άσκηση του ιατρικού έργου και η πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο». Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την κατάργηση της νέας ρύθμισης, υπογραμμίζοντας πως «επεκτείνει την υγειονομική φτώχεια του πληθυσμού» και επισημαίνει πως δεν είναι δυνατόν οι ασθενείς «να αντιμετωπίζονται με κριτήρια λογιστικά και όχι επιστημονικά».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Το Υπουργείο Υγείας, συνεχίζοντας την καταστροφική πολιτική που διαλύει τη δημόσια υγεία και οδηγεί χιλιάδες πολίτες σε αποκλεισμό, εξέδωσε αιφνιδιαστικά υπουργική απόφαση με την οποία ορίζονται τα όρια στη δυνατότητα συνταγογράφησης. Σύμφωνα με την απόφαση καθιερώνονται ελάχιστα, κατώτατα όρια για τη συνταγογράφηση γενοσήμων φαρμάκων, καθώς και πλαφόν στη δαπάνη συνταγογράφησης φαρμάκων ανά γιατρό, ειδικότητα και γεωγραφική περιοχή!

Πρόκειται για άλλη μια έμπνευση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να αλλάξει το σύστημα συνταγογράφησης με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της άσκησης του ιατρικού έργου και της πρόσβασης των ασθενών στο φάρμακο. Τα ασφυκτικά όρια που θέτει η παραπάνω υπουργική απόφαση, έχουν σαν συνέπεια την αδυναμία των γιατρών ανά την Ελλάδα να χορηγήσουν την ενδεδειγμένη φαρμακευτική θεραπεία.

Από την εφαρμογή αυτή εξαιρούνται κάποιες κατηγορίες ασθενών, στις οποίες όμως δε συμπεριλαμβάνονται και οι ψυχικά ασθενείς, ιδιαίτερα οι χρόνιοι και όσοι βρίσκονται σε κρίση, οι οποίοι χρειάζονται συγκεκριμένες και εξατομικευμένες δοσολογίες φαρμάκων, προκειμένου να αποκατασταθεί η ψυχική υγεία τους.

Το πλαφόν και οι περιορισμοί στη συνταγογράφηση ενσωματώνουν την πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη γραμμή, επιτείνοντας την υγειονομική φτώχεια του πληθυσμού και γι αυτό πρέπει να καταργηθούν.

Είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζονται οι ασθενείς με κριτήρια λογιστικά και όχι επιστημονικά! Τέτοιου είδους μεθοδεύσεις όχι μόνο δεν προσφέρουν ασφαλή φαρμακευτική κάλυψη αλλά θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Να τους σταματήσουμε!».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By