Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022

Απάτη εκατομμυρίων από ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων σε βάρος του Δημοσίου

Εξαπατούσαν το Δημόσιο με  εικονικές ασφαλίσεις προσωπικού σε ψεύτικες επιχειρήσεις

nuxterino-kentro

Απάτη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ είχε στηθεί σε βάρος του Δημοσίου από γνωστούς επιχειρηματίες της «νύχτας», κυρίως ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, καθώς κατηγορούνται για εικονική ασφάλιση εργαζομένων σε εταιρείες «βιτρίνες».

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από την Οικονομική Αστυνομία, ύστερα από πολύμηνες έρευνες και σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 16 ατόμων (πέντε γυναικών και 11 ανδρών), από 34 έως 76 ετών, για τα αδικήματα, μεταξύ άλλων, της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, από το 2005 έως το 2012, οι κατηγορούμενοι είχαν συστήσει και λειτουργούσαν περισσότερες από 12 επιχειρήσεις – «βιτρίνες», οι οποίες μέσω ενός δαιδαλώδους δικτύου αλληλοεπικάλυψης έκαναν εικονικές ασφαλίσεις του προσωπικού τους αλλά και του προσωπικού άλλων επιχειρήσεων.

Με αυτή τη μέθοδο, οι κατηγορούμενοι και γενικότερα οι πραγματικοί εργοδότες απαλλάσσονταν τόσο από την υποχρέωση ασφάλισης των εργαζομένων τους στο ΙΚΑ, όσο και από την καταβολή των ανάλογων εισφορών σε άλλους φορείς του Δημοσίου (ΔΟΥ κ.λπ.), ενώ οι εμπλεκόμενοι είχαν σημαντικό περιουσιακό όφελος από τη μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για το προσωπικό, που οι ίδιοι απασχολούσαν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση υπαλλήλου σε μία από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, ο οποίος αν και εργαζόταν ανελλιπώς από το 2003 έως και το 2010, ασφαλίστηκε πραγματικά μόνο για έξι μήνες το 2006 και επτά το 2012, ενώ για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα φερόταν εικονικά ασφαλισμένος διαδοχικά στις «μαϊμού» εταιρείες.

Ο ρόλος των λογιστών

Καθοριστικό ρόλο στην παράνομη δραστηριότητα των εικονικών επιχειρήσεων είχαν οι λογιστές τους, οι οποίοι, σε συνεργασία με τους εργοδότες και τους επιχειρηματίες των πραγματικών επιχειρήσεων, έκαναν τις εικονικές ασφαλίσεις του προσωπικού, αποκομίζοντας και οι ίδιοι ποσοστό από τα κέρδη.

Οι εμπνευστές της απάτης για τις εικονικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούσαν «αχυρανθρώπους», οι οποίοι εμφανίζονταν ως διαχειριστές και κατ΄επέκταση νομικώς υπεύθυνοι για τη μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ. Γι αυτόν τον ρόλο εμφανίζονταν κάποιοι υπερήλικοι, ή καταζητούμενοι, όπως για παράδειγμα ένας από τους κατηγορούμενους, 38χρονος υπήκοος Κύπρου, που είναι αγνώστου διαμονής και εκκρεμούν σε βάρος του σωρεία ενταλμάτων σύλληψης και καταδικαστικών αποφάσεων για οικονομικά αδικήματα.

Όπως προέκυψε από την εξέλιξη της έρευνας, ένας 48χρονος από τους κατηγορουμένους είχε υποβάλει Αναλυτική Περιοδική Δήλωση στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΙΚΑ για λογαριασμό των εμπλεκομένων επιχειρήσεων, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές ταυτότητες, τις οποίες, επίσης, είχε χρησιμοποιήσει το 2009 και είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες και κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 48χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή, από τα ψηφιακά αρχεία του οποίου διαπιστώθηκε η σύνδεσή του με τις εικονικές επιχειρήσεις, καθώς επίσης και μεγάλος αριθμός εγγράφων που πιστοποιούν την παράνομη δράση του.

Οι μέχρι στιγμής διαπιστωθείσες οφειλές των «εικονικών» επιχειρήσεων ξεπερνούν τα 10.000.000 ευρώ. Αναλυτικότερα, οι οφειλές στο ΙΚΑ από τη μη απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών, ανέρχονται τουλάχιστον σε 5.200.000 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες οφειλές που αφορούν ΦΠΑ, Κώδικα Βιβλίων Στοιχείων, φόρο εισοδήματος κ.λπ., ανέρχονται τουλάχιστον σε 5.000.000 ευρώ.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι πραγματικές οφειλές και το μέγεθος της εισφοροδιαφυγής, ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος όλων των σχετικών παραστατικών, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By