Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Απαλλαγή 400.000 επιχειρήσεων από το ΦΠΑ εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

«Σύμφωνα με το σχέδιο ένας στους δύο επιτηδευματίες θα σταματήσει να υποβάλλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ»

epixeirisi_716668888

Ρύθμιση ανάσα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας προωθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», το Υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα εξετάζεται η απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ περίπου 400.000 μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με χαμηλό τζίρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης θα θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα το σχέδιο με βάση το οποίο θα εξαιρούνται από την υποχρέωση παρακράτησης και απόδοσης ΦΠΑ μικρές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκια και εμπίπτουν στις διατάξεις σχετικά με το ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, θα καθιερωθεί ένα όριο ακαθάριστων εσόδων, μέχρι το οποίο θα ισχύει απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων και απόδοσης ΦΠΑ. Το όριο αυτό κυμαίνεται μεταξύ 10.000 έως 25.000 ευρώ.

Αν περάσει η πρόταση για το όριο των 25.000 ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, ένας στους δύο επιτηδευματίες (για την ακρίβεια, το 52% των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών) θα σταματήσει να υποβάλλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και να αποδίδει κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί, το φόρο στο Δημόσιο. Το εντυπωσιακό στοιχείο σε αυτήν την πρόταση είναι οι μικρές απώλειες εσόδων που εκτιμάται ότι θα έχει το Δημόσιο.

Από αυτό το 52% των επιτηδευματιών εισπράττεται μόλις το 4% των συνολικών εσόδων ΦΠΑ, καθώς στη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων το ισοζύγιο εισπράξεων και πληρωμών ΦΠΑ οδηγεί σε επιστροφές φόρου.

Μάλιστα, για τζίρο έως 10.000 ευρώ σχεδόν καμία επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας δεν αποδίδει ΦΠΑ, αλλά στο σύνολό τους εισπράττουν επιστροφές, καθώς ο φόρος που έχουν εισπράξει είναι μικρότερος από αυτόν που έχουν καταβάλει.

Στην περίπτωση αυτή, πάντως, όσοι τελικά εξαιρεθούν και με βάση το σημερινό σύστημα, δικαιούνται επιστροφή ΦΠΑ, δεν θα την παίρνουν, αλλά, παράλληλα, θα απαλλαγούν από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων και το κόστος που συνεπάγεται.

By