Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Απολύθηκε ο δικαστής που καταδικάστηκε για αποπλάνηση του ανήλικου γιού του

H Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάσισε να θέσει εκτός δικαστικού σώματος τον 49χρόνο

dikastirio-570-800x542

H Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε, αμετάκλητα, να θέσει εκτός δικαστικού σώματος τον 49χρόνο, πρώην Πρωτοδίκη Διοικητικών Δικαστηρίων, Ε.Π. ο οποίος υποχρέωνε -σύμφωνα με την δικογραφία- τον 5χρόνο τότε γιο του να δέχεται τις σεξουαλικές του επιθυμίες. Ο εν λόγω τέως δικαστικός λειτουργός εξέτισε την ποινή της κάθειρξης των 6 ετών στις φυλακές της Χαλκίδας που του είχε επιβληθεί για την πράξη αυτή.

Ο τέως δικαστικός λειτουργός, τον Φεβρουάριο του 2012, καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών σε κάθειρξη 6 ετών και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, για «αποπλάνηση ανηλίκου μη συμπληρώσαντος το 10ο έτος της ηλικίας του κατ΄ εξακολούθηση».

Η υπόθεση έγινε γνωστή, όταν το 2001 η πρώην σύζυγός του Ε.Π. κατέθεσε σε βάρος του μήνυση για αποπλάνηση του ανηλίκου γιου τους.

Ο Πρωτοδίκης, σύμφωνα με τη δικογραφία, υποχρέωνε τον γιο του, όταν τον φιλοξενούσε σπίτι του, καθώς ήταν διαζευγμένος, να του ικανοποιήσει τις σεξουαλικές επιθυμίες, λέγοντας του πως αν δεν δεχόταν «δεν θα του έπαιρνε το απόγευμα παγωτό», ενώ τον υποχρέωνε ακόμη και εκβιαστικά (με ξυλοδαρμό, στέρηση φαγητού κ.λπ.).

Μετά την καταδίκη του άσκησε αναίρεση στον Άρειο Πάγο κατά της εφετειακής απόφασης, αλλά οι αρεοπαγίτες απέρριψαν το αίτημά του, ενώ, στην συνέχεια, ζήτησε από τον Άρειο Πάγο την επανάληψη της ποινικής διαδικασίας, αλλά το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο, απέρριψε και πάλι την αίτησή του.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, ο τέως δικαστικός λεπτουργός υποστήριξε ότι υπήρξε σκευωρία της πρώην γυναίκας του και μητέρας του παιδιού του, ενώ δήλωσε ότι το παιδί του αντιμετωπίζει προβλήματα αντιληπτικής ανικανότητας.

Ανέφερε ακόμα, κατά την ακροαματική διαδικασία στο ΣτΕ, ότι πλανήθηκαν τα ποινικά δικαστήρια της πατρίδας του, κάτι που είχε ως συνέπεια να παραβιαστεί το δικαίωμα της δίκαιης δίκης, που προστατεύεται και κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα, αλλά και άλλες διατάξεις του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας τονίζουν στην απόφαση της Ολομέλειας ότι μετά την αμετάκλητη ποινική καταδίκη του σε κάθειρξη 6 ετών και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για 3 χρόνια, η «τυχόν παραμονή του στην υπηρεσία θα έθιγε σοβαρά το κύρος της Δικαιοσύνης και θα καθιστούσε αδύνατη την άσκηση των δικαστικών του καθηκόντων».

Συνεπώς, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι: «ο Ε.Π. πρέπει να παυθεί οριστικώς», ενώ απέρριψε το αίτημα του πρώην Πρωτοδίκη να ανασταλεί η διαδικασία ενώπιον του ΣτΕ, μέχρι να εκδοθεί απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), στο οποίο έχει προσφύγει.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν το αίτημα αναστολής της διαδικασίας με το επιχείρημα ότι το ΕΔΔΑ δεν έχει αρμοδιότητα και δεν μπορεί να ακυρώσει ή να αναιρέσει απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων.

By