Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Από την τρόικα στη Βουλή για τα νέα μέτρα

Κορυφαίο ζήτημα το θέμα των εργασιακών μετά από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές

troika

Λίγο μετά από τις 5 τα ξημερώματα της Δευτέρας ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών που αναμένεται να έχουν συνέχεια το μεσημέρι, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει να καταθέσει στη Βουλή ένα γενικό πολυνομοσχέδιο – «σκούπα» με όλες τις τελευταίες αλλαγές ώστε να εκταμιευτεί η επόμενη δόση προς την Αθήνα.

«Η όποια συζήτηση με την τρόικα ολοκληρώθηκε», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 3,9%, η ίδια πηγή ανέφερε πως οι δύο πλευρές είναι πάρα πολύ κοντά (μείωση, άπαξ από το καλοκαίρι, κατά 2,9% των εργοδοτικών εισφορών και κατά 1% των εισφορών των εργαζομένων).

Σε πολύ καλό δρόμο είναι οι δύο πλευρές σχετικά με τις τριετίες, όπως επισήμανε το ίδιο στέλεχος. Η τρόικα απέσυρε την απαίτησή της για κατάργηση των τριετιών από το 2017 και αναζητείται στοχευμένη δράση με κίνητρα για τους μακροχρόνια ανέργους (π.χ. μείωση του κόστους των τριετιών για τη συγκεκριμένη κατηγορία των ανέργων).

Παραμένει, ωστόσο το χάσμα σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις, με την τρόικα να ζητεί νομοθετική ρύθμιση για την απελευθέρωσή τους. «Δεν υπάρχει σύγκλιση. Εμείς έχουμε άλλη προσέγγιση και συνεχίζουμε στη δική μας θέση», ανέφεραν τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

Ερωτηθείς εάν στο τελικό κείμενο της διαπραγμάτευσης μπορεί να υπάρξει αλλαγή σε σχέση με τα προαναφερθέντα, ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου απάντησε πως «η λογική λέει όχι».

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Βρούτση, οι εκπρόσώποι των δανειστών συνέχισαν τις διαπραγματεύσεις με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με βασικό αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, τους φόρους υπέρ τρίτων, την προσαρμογή της οικονομίας μετά τη λήξη του μνημονίου και το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών φορέων του Δημοσίου στη ΔΕΗ.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, εξέφρασε την αισιοδοξία την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση είναι κοντά σε συμφωνία με την τρόικα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By