Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Αρχίζει σήμερα η δίκη Τσοχατζόπουλου για τα εξοπλιστικά

Στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, σε δεύτερο βαθμό

Tsoxatzopoulos

Σε δεύτερο βαθμό εκδικάζεται σήμερα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων με πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο.

Στο εδώλιο θα καθίσουν 17 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων, η σύζυγος και η κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου, με την ελπίδα ότι θα τους επιβληθούν ευνοϊκότερες ποινές απ” ό,τι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Σύμφωνα με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, που καταδίκασε τους 17 από τους 19 κατηγορούμενους, στην υπόθεση της νομιμοποίησης των «δώρων» για τις αγορές των επίμαχων όπλων, το ποσό που καταλογίζεται ότι έλαβε ο «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης πρώην υπουργός ανέρχεται σε 54 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία δεκαετία.

Το δικαστήριο έκρινε πως ο πρώην υπουργός κατά τη θητεία του στο υπουργείο Άμυνας, από την άνοιξη του 1997 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2001, έλαβε χρήματα, τα οποία διακινήθηκαν τμηματικά και μέσω άλλων προσώπων ή εταιρειών προκειμένου να αποκρυβεί η πραγματική τους προέλευση.

Σε πρώτο βαθμό οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι οι εξής:

Άκης Τσοχατζόπουλος κάθειρξη 20 ετών, Αστέριος Οικονομίδης 12 έτη, Φρόσω Λαμπροπούλου 13 έτη, Νικόλαος Ζήγρας 6 έτη, Γιώργος Σαχπατζίδης 13 έτη, Αρετή Τσοχατζοπούλου ποινή 12 έτη, Βίκυ Σταμάτη 12 έτη, Γιάννης Σμπώκος 16 έτη, Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρα 10 έτη, Νικόλαος Γεωργουλάκης 10 έτη, Παναγιώτης Σταμάτης 6 έτη, Οράτιος Μελάς 10 έτη, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης 10 έτη, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου 6 έτη, Φώτιος Αρβανίτης 6 έτη, Νικόλαος Καρατζάς 6 έτη, Γιώργος Κωνσταντάτος 10 έτη.

Από τους καταδικασθέντες, βάσει της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, παραμένουν στη φυλακή ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Γιάννης Σμπώκος, η Αρετή Τσοχατζοπούλου, η Βίκυ Σταμάτη, η Φρόσω Λαμπροπούλου και ο Γιώργος Σαχπατζίδης.

By