Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, 2021

Η πρώτη γυναίκα πιλότος στο Αφγανιστάν

Απέναντι στους Ταλιμπάν βρέθηκε η σμήναρχος Λατίφα Ναμπιζάντα

pilotos afganistan 1Η σμήναρχος Λατίφα Ναμπιζάντα είναι η πρώτη γυναίκα πιλότος της πολεμικής αεροπορίας του Αφγανιστάν!

«Η αδελφή μου και εγώ μιλούσαμε για τα αστέρια και το σύμπαν. Συζητούσαμε για το πώς φτιάχνονται τα αεροπλάνα και πώς θα ήταν να πιλοτάραμε ένα. Πώς θα ήταν να ήμασταν πιλότοι. Υπήρχαν βαρέλια με νερό κοντά στο σπίτι μας και εγώ συνήθιζα να ανεβαίνω σε ένα και να φαντάζομαι ότι πιλοτάρω ένα ελικόπτερο» αναφέρει η Λατίφα Ναμπιζάντα στο BBC.

Αρχικά, η στρατιωτική σχολή του Αφγανιστάν αρνήθηκε να δεχτεί την ίδια και την αδερφή της, επικαλούμενη ιατρικούς λόγους, όμως κατάφεραν να εισαχθούν στη σχολή το 1989 με τη βοήθεια ενός πολίτη γιατρού.

Ήταν οι δύο πρώτες γυναίκες πιλότοι στην ιστορία της αεροπορίας του Αφγανιστάν, αφού για την εποχή ήταν κάτο το ανήκουστο να μετέχουν στο στρατό της χώρας γυναίκες. Μάλιστα, δεν υπήρχαν καν στολές και οι δύο αδελφές χρειάστηκε να φτιάξουν τις δικές τους.

«Οι άλλοι μαθητές μάς πετούσαν πέτρες. Εμείς βγαίναμε έξω από την τάξη σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι δάσκαλοί μας έρχονταν και μας έβρισκαν και ζητούσαν συγγνώμη και εμείς ξαναμπαίναμε μέσα» θυμάται.

Όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ, οι δύο αδελφές αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο Πακιστάν, όπου για πολλά χρόνια ύφαιναν χαλιά για να ζήσουν.

Επέστρεψαν όταν φαινόταν ότι οι Ταλιμπάν έφευγαν και αμέσως παρουσιάστηκαν για υπηρεσία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By