Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Α. Τσίπρας: Νομοθετικό τερατούργημα το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό

«Απειλεί τη φυσιογνωμία της πατρίδας μας»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ  ΣΥΡΙΖΑ  ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΙΤΑΝΙΑ

Νομοθετικό τερατούργημα χαρακτήρισε το νομοσχέδιο με τίτλο «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση του κόμματος για τις ακτές και τον αιγιαλό και υπογράμμισε πως το κόμμα του θα δώσει μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή για να σταματήσει αυτή την «εθνική καταστροφή».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα το νομοσχέδιο επιτρέπει και κατοχυρώνει μια τεράστια ανεπίστρεπτη περιβαλλοντική και πολιτιστική καταστροφή που απειλεί τη φυσιογνωμία της πατρίδας μας.

Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του ότι για την αποτροπή αυτής της καταστροφής έχει προκύψει μια πλατιά συσπείρωση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων ανεξάρτητα από κομματικούς υπολογισμούς.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «μαύρο» το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να περάσει η συγκυβέρνηση από το θερινό τμήμα της Βουλής, καθώς όπως τόνισε δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ξεπουλάει την ομορφιά, την ψυχή, τον πολιτισμό, την προοπτική της πατρίδας μας.

«Με το νομοσχέδιο αυτό, που αφορά σε ακτές, παραλίμνιες και παρόχθιες ζώνες, υπονομεύεται σε πρωτόγνωρο βαθμό το μέγεθος, το καθεστώς και ο χαρακτήρας της δημόσιας περιουσίας, αλλά και ευρύτερα η φύση, οι παραδόσεις και το μέλλον της χώρας» είπε.

Πρόσθεσε πως ανατρέπεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη απόλαυση των δημόσιων αγαθών, η κατοχυρωμένη από αιώνες διάσταση των δημόσιων κτημάτων ως «κοινής χρήσης πράγματα, εκτός συναλλαγής και ανεπίδεκτα χρησικτησίας» και, επομένως, προσβάλλεται ευθέως κάθε επιστημονική, δικαιακή και κοινή λογική.

Επίσης μίλησε για διαστροφή καθώς όπως είπε το μπάζωμα θα μετριέται με τα κρεβάτια.

«Ο καθορισμός παραλίας δεν θα είναι υποχρεωτικός, δεν θα γίνεται αυτεπάγγελτα, ούτε θα έχει κάποιες ελάχιστες διαστάσεις. Οποιοδήποτε τετελεσμένο στον χώρο από πλευράς δόμησης, όχι απλώς θα νομιμοποιείται, αλλά θα αναγνωρίζεται και ως όριο που κατισχύει της οριοθέτησης του αιγιαλού. Και να σκεφτεί κανείς ότι η έως τώρα κύρωση γραμμής αιγιαλού καλύπτει μόλις το 8% της ακτογραμμής των 15.000 χλμ» είπε και έκανε λόγο για ένα νομοθετικό έκτρωμα που κατάφωρα παραβιάζει το

Σύνταγμα, τη νομολογία του ΣτΕ, τους στοιχειώδεις κοινούς τόπους της επιστημονικής κοινότητας.

Σύμφωνα με τον ίδιο παραβιάζει και το κοινοτικό δίκαιο, αφού οι ακτές, οι παραλίες, οι αιγιαλοί της Ελλάδας αναπόσπαστο κομμάτι της κοινής μας θάλασσας της Μεσογείου προστατεύονται από τη συνθήκη της Βαρκελώνης ως … «κοινή φυσική και πολιτιστική κληρονομιά που πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση προς όφελος των σημερινών και μελλοντικών γενεών …».

Είναι καθήκον μας να τους σταματήσουμε, συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κάλεσε για από κοινού τη μάχη μέσα κι έξω από τη Βουλή για να μην περάσει, το νομοσχέδιο αν επιμείνει η κυβέρνηση να το φέρει στο θερινό τμήμα.

«Όπως στο θέμα της ΔΕΗ, έτσι και στους αιγιαλούς, ο αγώνας μας δεν θα σταματήσει στη Βουλή. Από τις Σκουριές ως το Ελληνικό, από τη Λευκίμη ως την Κερατέα, από τη προστασία των δασών μέχρι τη προστασία των πάρκων στις πόλεις μας, ξέρουμε τον τρόπο» είπε.

Τέλος δήλωσε ότι: «Η επερχόμενη κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ … δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να συνομολογήσει τη συνέχιση της καταστροφής εν ονόματι της συνέχειας του κράτους».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By