Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Γερμανία: Κατηγορεί τους φιλορώσους για την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ-17

Χρησιμοποιώντας πύραυλο εδάφους-αέρος που είχε κλαπεί από τον ουκρανικό στρατό

UKRAINE BOEING CRASHED

Οι γερμανικές υπηρεσίες Πληροφοριών κατηγορούν τους φιλορώσους αντάρτες ότι αυτοί είναι που κατέρριψαν το αεροσκάφος της πτήσης MH17 χρησιμοποιώντας πύραυλο εδάφους-αέρος ο οποίος είχε κλαπεί από τον ουκρανικό στρατό, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel.

Ο Γκέρχαρντ Σίντλερ, επικεφαλής των γερμανικών εξωτερικών Πληροφοριών (BND) κατέθεσε στις 8 Οκτωβρίου ενώπιον της επιτροπής της Βουλής αρμόδιας για τις μυστικές υπηρεσίες τα συμπεράσματα της έρευνας για την κατάρριψη της πτήσης MΗ17, με βάση φωτογραφίες και καταγραφές δορυφόρων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι φιλορώσοι αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία αφαίρεσαν σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος Bouk από βάση του ουκανικού στρατού και το χρησιμοποίησαν για να καταρρίψουν το αεροσκάφος της Malaysia Airlines στις 17 Ιουλίου.

Η θέση αυτή διαφέρει από την θέση της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία κατηγορεί μεν τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι χρησιμοποίησαν πύραυλο Bouk τύπου SA-11, θεωρεί ωστόσο ότι το αντιαεροπορικό σύστημα προήλθε από τη Ρωσία, επιρρίπτοντας ευθέως τις ευθύνες στη Μόσχα.

Σχολιάζοντας την έρευνα που διενεργήθηκε από ολλανδούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι έδωσαν στη δημοσιότητα μία πρώτη έκθεση η οποία δεν αποδίδει ευθύνες, ο επικεφαλής του BND κατηγόρησε την Ουκρανία και τη Ρωσία για παραποίηση στοιχείων που παρουσιάσθηκαν στους ερευνητές.

Το Κίεβο και η Μόσχα κατηγορούν η μία την άλλη για τη συντριβή. Σύμφωνα με την Ουκρανία, το αεροσκάφος κατερρίφθη από πύραυλο Bouk, που είχε προσφερθεί στους αντάρτες από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αντίθετα, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι ουκρανικό καταδιωκτικό βρισκόταν στην περιοχή και ότι πύραυλοι εδάφους-αέρος ήταν τοποθετημένοι στη ζώνη. Η ρωσική τηλεόραση προέβαλε μέχρι και μία θεωρία συνωμοσίας κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος επέστρεφε από την Λατινική Αμερική.

Σύμφωνα με το Spiegel, η γερμανική εισαγγελία στην Καρλσρούη άνοιξε έρευνα για την συντριβή, με το επιχείρημα ότι είναι πιθανόν να συνιστά έγκλημα πολέμου, το οποίο νομιμοποιεί οικουμενική αρμοδιότητα της γερμανικής δικαιοσύνης, ανεξαρτήτως της εθνικότητας των θυμάτων και της περιοχής όπου συνέβη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By