Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Γερμανία: Προς αναδρομική καταβολή συντάξεων σε Εβραίους κρατουμένους των ναζί

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν αναδρομικά χρήματα από το 1997

Auschwitz_2463249b

Νομοσχέδιο που επεκτείνει το δικαίωμα συνταξιοδότησης των χιλιάδων Εβραίων που υποβάλλονταν σε αναγκαστική εργασία στα γκέτο των ναζί πρόκειται να εισηγηθεί το γερμανικό υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel.

Η σχετική πρόταση, η οποία παρουσιάστηκε σε ισραηλινή αντιπροσωπεία που είχε επισκεφτεί το Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει να δοθεί κατά μέσο όρο σύνταξη ύψους 15.000 ευρώ στον καθένα από τους 130.000 πρώην εργάτες στα γκέτο που ζουν στο Ισραήλ.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας είχε αρχίσει την καταβολή συντάξεων στους εργάτες των γκέτο από το 1997. Όσοι όμως είχαν υποβάλει τις αιτήσεις τους έπειτα από εκείνη την ημερομηνία μπορούσαν να διεκδικούν αναδρομικές πληρωμές για μόνον τέσσερα έτη.

Το υπό εξέταση νομοσχέδιο καταργεί αυτή την διάταξη και θα επιτρέπει οι δικαιούχοι να ζητούν την αναδρομική χορήγηση των συντάξεων αυτών από το 1997, διευκρινίζει το Spiegel.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας απέφυγε να σχολιάσει το συγκεκριμένο δημοσίευμα, πάντως επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Δεκέμβριο του 2013, έχει δεσμευτεί να βρει μια λύση στο ζήτημα αυτό το ταχύτερο δυνατόν.

«Έχει ήδη σημειωθεί μεγάλη πρόοδος» ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Οι ναζί είχαν δημιουργήσει πάνω από 1.000 γκέτο σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη, εγκλείοντας σε αυτά τον τοπικό εβραϊκό πληθυσμό κι αναγκάζοντάς τον να ζει εκεί υπό άθλιες συνθήκες. Το πιο διαβόητο ήταν το γκέτο της Βαρσοβίας, όπου 400.000 Εβραίοι είχαν εγκλειστεί σε μια περιοχή 3,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σε αυτό το γκέτο είχε ξεσπάσει εξέγερση το 1943.

Μεγάλο μέρος των ανθρώπων που ζούσαν στα γκέτο εξαναγκάζονταν να εργάζονται, ενώ οι ναζί διόριζαν εβραϊκά συμβούλια και μια ελεγχόμενη από τους ίδιους αστυνομία για να επιβάλει τις διαταγές τους.

Από το 1941 και έπειτα πολλά από τα γκέτο άρχισαν να καταστρέφονται και οι κάτοικοί τους να στέλνονται μαζικά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης/θανάτου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By