Δυσαρέσκεια για τη στάση της διεθνούς κοινότητας
Το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.
Ο κ. Κουτσούμπας απέδωσε την επιθετικότητα και την προκλητικότητα της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας, κυρίως με τα ζητήματα των ενεργειακών δρόμων και των ερευνών για υδρογονάνθρακες στη περιοχή.
Μάλιστα έκανε και αναφορά στη σημερινή επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ, λέγοντας πως οι δηλώσεις από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης δείχνουν ότι κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, κάτω από την ομπρέλα των Αμερικάνων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή δεν μπορεί να γίνει ούτε ουσιαστικός διάλογος, ούτε προώθηση των συμφερόντων και του λαού της Ελλάδας και των λαών της περιοχής.
Ο κ. Κουτσούμπας επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ η οποία θέλει μέσα από τον διάλογο «να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη, βιώσιμη λύση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και βεβαίως έτσι όπως προτείνουν τα κόμματά μας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια προσωπικότητα, χωρίς εγγυητές και προστάτες, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα με τον λαό κυρίαρχο να ζει ειρηνικά, τόσο η ελληνοκυπριακή κοινότητα όσο και η τουρκοκυπριακή κοινότητα».
Δυσαρέσκεια για τη στάση της διεθνούς κοινότητας
Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι σημειώνεται σχεδόν ταύτιση των αναλύσεων ΚΚΕ και ΑΚΕΛ.
«Είναι και δική μας πεποίθηση ότι η πρόσφατη τουρκική επιθετικότητα έχει να κάνει με τους ενεργειακούς δρόμους και με το ενδιαφέρον της Τουρκίας αλλά και των συμμάχων της αναφορικά με τον ενεργειακό πλούτο που έχει βρεθεί στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τον φυσικό πλούτο που υπάρχει στην λεκάνη της Μεσογείου, ιδιαίτερα στην Α. Μεσόγειο» είπε ο κ. Κυπριανού, τονίζοντας ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα και εφόσον, όπως είπε, έχουμε προβεί στις σωστές αναλύσεις.
Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη λύπη του για τον τρόπο που έχει αντιδράσει στην τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα η διεθνής κοινότητα.
«Εμείς συγκρίνουμε αυτήν την ενέργεια της Τουρκίας με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983 και αναμέναμε ότι θα ήταν σθεναρή η αντίδραση από την διεθνή κοινότητα όπως ήταν και το 2011 όταν και πάλι η Τουρκία προσπάθησε να εκβιάσει με ένα παρόμοιο τρόπο» είπε.
Ο γ.γ. της ΚΕ του ΑΚΕΛ σχολίασε πως η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να επαναξιολογήσει και να επανεκτιμήσει την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί, λέγοντας πως είναι προφανές ότι «οι στρατηγικοί μας εταίροι, όπως του κατονομάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν μπήκαν στον κόπο να μας στηρίξουν έναντι αυτή της τουρκικής προκλητικότητας, δυστυχώς, διότι αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντά τους».
Ακόμη είπε πως συμφωνεί με το ΚΚΕ πως θα πρέπει να επιδιωχθεί να υπάρξει άσκηση επιρροής στην Τουρκία έτσι ώστε να τερματίσει την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
«Δικός μας στόχος είναι, εφόσον ξεπεραστεί αυτή η κρίση που έχει προκληθεί με τουρκική ευθύνη, να επαναρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος στον οποίο πρέπει να πάμε με σύνεση, συνέπεια και σοβαρότητα, με στόχο το συντομότερο δυνατό την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό που θα βασίζεται σε συμφωνημένες αρχές που καθορίζονται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό Δίκαιο, από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου» είπε.