Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Για χιτλερικό χαιρετισμό διώκεται Γερμανός στην Αυστρία

Αυστηρές ποινές για δράσεις σχετιζόμενες με τον εθνικοσοσιαλισμό

naziA

Στην αυστριακή Δικαιοσύνη παραπέμπεται 32χρονος Γερμανός υπήκοος, ο οποίος χαιρέτισε ναζιστικά κραυγάζοντας «Χάιλ Χίτλερ» μπροστά στην κατοικία στην μικρή πόλη Μπραουνάου της Άνω Αυστρίας, όπου 125 χρόνια πριν γεννήθηκε ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η μήνυση που κατατέθηκε από την Αστυνομία στην Εισαγγελία της περιοχής αφορά παραβίαση του αποκαλούμενου «νόμου απαγόρευσης», ο οποίος είχε ψηφιστεί αμέσως μετά το τέλος του Β” Παγκοσμίου Πολέμου, στις 8 Μαΐου του 1945, από την πρώτη (προσωρινή) αυστριακή κυβέρνηση και με τον οποίο απαγορευόταν το ναζιστικό κόμμα και ρυθμιζόταν νομικά η αποναζιστικοποίηση της Αυστρίας.

Ο νόμος, που είναι ενσωματωμένος στο αυστριακό Σύνταγμα και είχε τροποποιηθεί το 1947 και τελευταία το 1992, προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών για οποιαδήποτε δράση σχετιζόμενη με τον εθνικοσοσιαλισμό.

Με βάση αυτό το νόμο είχαν διαλυθεί επίσημα και είχαν απαγορευτεί μετά τον πόλεμο όλες οι ναζιστικές ή «συγγενείς» οργανώσεις και είχαν κατασχεθεί υπέρ του αυστριακού κράτους οι περιουσίες τους, ενώ απαγορεύεται μια επανίδρυση ή επαναδραστηριοποίηση για εθνικοσοσιαλιστικούς σκοπούς.

Κατά τα άλλα, δεν επιβεβαιώθηκαν κάποιες ανησυχίες ότι κάποιοι αμετανόητοι νοσταλγοί του ναζισμού από την Αυστρία και το εξωτερικό θα εκμεταλλεύονταν την 125η επέτειο της γέννησης του Αδόλφου Χίτλερ την περασμένη Κυριακή για ένα «προσκύνημα» στη γενέτειρά του, Μπραουνάου.

Αντίθετα πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης αντιφασιστική εκδήλωση με συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων που διατράνωσαν την αντίθεσή τους στον φασισμό και στην ακροδεξιά.

Κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης υπήρξε η αντιφασιστική συναυλία της τελευταίας επιζήσασας της αποκαλούμενης «Ορχήστρας κοριτσιών» του γερμανοναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης του Αουσβιτς, της 89χρονης Εσθήρ Μπεχαράνο, με το συγκρότημα χιπ-χοπ «Μικροφόνε Μάφια» της Κολωνίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By